Велика почаст хероју отпора НАТО агресији: Аеродром Батајница добио ново име

© Министарство одбранеПолетање првог мига-29 са аредорома у Батајници
Полетање првог мига-29 са аредорома у Батајници - Sputnik Србија
Пратите нас
Војни аеродром Батајница убудуће ће се звати Војни аеродром „Пуковник-пилот Миленко Павловић“, по чувеном пуковнику који је страдао током НАТО бомбардовања.

Пилот Миленко Павловић, командант 204. ловачког авијацијског пука, херојски је страдао бранећи нашу земљу током НАТО агресије 1999. године

Погинуо је 4. маја 1999. године у авиону МиГ-29 недалеко од родног града Ваљева док се борио са много надмоћнијим противником.

Како открива портал „Танго сикс“, одлуку о промени имена донео је Генералштаб Војске Србије 6. јуна и она је већ ступила на снагу.

Држава Србија га је одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја за јуначко дело.

Његове колеге које су биле с њим пре него што је полетео, испричале су да је Павловић од свог заменика, у тренутку наређења о полетању на авионе НАТО-а, тражио да по сваку цену задржи млађег колегу да би сам полетео.

Тада је, рекли су, пришао авиону и рекао:

„Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!“.

Потом је извукао из кокпита младог пилота и полетео сам.

По њему је названа улица која води до батајничког аеродрома, док је 101. ловачка ескадрила назвала један ловац МиГ-29 по њему.

Аеродром Батајница је највећи наменски војни аеродром на простору бивше Југославије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала