Ђукановићев кабинет: Нисмо добили Вартоломејево писмо

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Из кабинета црногорског председника Мила Ђукановића је саопштено да нису званично добили писмо васељенског патријарха Вартоломеја и да су о њему информисани путем медија, пренела је РТЦГ.

У Вартоломејевом писму се, иначе, наводи да Васељенска патријаршија као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје Митрополију СПЦ под надлежношћу митрополита Амфилохија.

У писму Ђукановићу од 21. јуна Вартоломеј наводи да „јасно и потпуно отворено саопштава да Васељенска патријаршија, заједно са свим другим православним црквама, као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону под надлежношћу високопреосвећеног митрополита црногорског Амфилохија, јерарха најсветије Српске цркве“.

Како додаје, црногорска црква никад није била аутокефална, а садашња такозвана „црногорска православна црква“ под Мирашем Дедеићем не припада православној цркви, подсећа Танјуг.

„Господин Дедеић није епископ православне цркве, него особа коју је рашчинила Васељенска патријаршија“, наводи се у писму.

Вартоломеј каже да писмо шаље јер не жели да „народ Црне Горе дође у стање црквене изолације и одсечености од тела свеукупне заједнице православних цркава, с обзиром да ниједна од њих неће признати ни подржати Дедеићеву антиканонску творевину“.

Васељенски патријарх своје писмо завршава молбом Милу Ђукановићу да написано не схвати као мешање у унутрашње ствари Црне Горе, „него као жељу наше мајке цркве константинопољске да помогне Вашем побожном народу у критичним историјским тренуцима“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала