Глас за Русију, победа и Србије

© Sputnik / Александар МилачићЗаставе Русије и Србије
Заставе Русије и Србије  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Русија је сада у прилици да оснажи став Србије да не треба омогућити некакав захтев „независног“ Косова или њихов покушај да уђу у Савет Европе.

Одлука делегата Парламентарне скупштине Савета Европе да се Русија врати у ту организацију није корисна само за Европу и регион, већ и за Србију. То је став дипломате у пензији Зорана Миливојевић, који подсећа да је ово једино тело које је састављено само од држава које су у Европи.

„Руска Федерација је и до сада била принципијелна око свих питања која су била у интересу Србије, од регионалне сарадње, па до афирмације српских аргумента која нису везана само за Косово и Метохију, већ генерално. Уосталом, Русија је у сваком случају сада у прилици да појача став Србије да не треба омогућити некакав захтев ’независног‘ Косова или њихов покушај да уђу у Савет Европе, управо позицијом Русије која ће сасвим сигурно бити против тога,“ уверен је наш саговорник.

Промена у међународним односима

Када је Русија 2014. припојила Крим, руским представницима у ПС СЕ је одузето право гласа. А ове недеље, после четири сата жучне расправе и скоро пет сати гласања о амандманима, 118 делегата је, на велико незадовољство Украјине, прихватило да се руска делегација врати у чланство. Русија ће тако моћи да учествује у избору генералног секретара Савета Европе.

© AFP 2022 / FREDERICK FLORINЗаставе европских земаља испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Глас за Русију, победа и Србије - Sputnik Србија
Заставе европских земаља испред зграде Савета Европе у Стразбуру

„Повратак Русије у СЕ потврда је да су се међународне околности промениле и да смо у транзицији према мултиполарном светском поретку. Не могу се европске теме и односи ни на какав начин решавати без Русије која је европска држава. Покушај да се она стави ван Европе и да се нека питања решавају без ње, апсолутно је немогућ. Врло је значајно да је за ово гласала већина европских држава, што је важно и за стабилност у Европи. Ово је доказ освешћивања неких европских држава да се Европа мора посматрати у целини, без утицаја са стране,“ истиче наш саговорник.

Потврда српско-руских односа

Он подсећа да је Србија ово здушно подржала и гласала за повратака Русије у СЕ и то је добро.

„Обједињавање Европе, када је реч о њеним потребама у свим сферама, на овај начин се заокружује. За Србију је све ово нова потврда српско-руских односа и то не само у традиционалном, већ и у актуелном политичком смислу. То пружа и могућност даљег развоја“, сматра Миливојевић.

Против повратка Русије гласала су 62 делегата, док је њих 10 било уздржано.

ПС СЕ је један од органа Савета Европе и у њему седе делегације парламената 47 држава-чланица. Она нема моћ да даје обавезујуће налоге, али може да даје препоруке и да од националних влада захтева да положе рачуне о људским правима и демократији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала