Јоханес Хан: ЕУ ће подржавати пројекте Србије у оквиру приступања

© PIROSCHKA VAN DE WOUWЕвропски комесар за проширење Јоханес Хан
Европски комесар за проширење Јоханес Хан - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија ће у оквиру преговарачког процеса о приступању Србије ЕУ пружити финансијску подршку различитим пројектима у земљи, конкретно у области туризма и приступа српских компанија иновацијама и најновијим технологијама, изјавио је европски комесар за приступне преговоре Јоханес Хан.

„Драго ми је да смо данас потписали споразум о годишњој финансијској подршци (у оквиру приступања земље Унији) у вредности од 179 милиона евра. Са овим средствима Европска унија ће пре свега побољшати квалитет живота грађана Србије. Европска унија ће подржавати пројекте у областима као што су побољшање квалитета воде и ваздуха, развој туризма, или приступ српских компанија иновацијама и најновијим технологијама“, објаснио је он.

Како је прецизирала министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић, не ради се о кредитима, већ о бесповратним средствима.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб - Sputnik Србија
Немачки амбасадор: Приступање Србије ЕУ 2025. је амбициозно, али га не бих искључио

Европски комесар уверен је да ће другој половини ове године Европска унија и Србија отворити нова преговарачка поглавља о приступању земље Унији.

„Унија остаје потпуно посвећена перспективи Србије у ЕУ. Европска комисија и, уверен сам, земље Европске уније ће увек подржавати отварање нових поглавља ако земља буде спроводила реформе. Прилично сам сигуран да ћемо у другој половини године отворити више поглавља“, додао је Хан.

Преговори о приступању Србије Европској унији почели су у јануару 2014. године. У четвртак је у Бриселу одржан десети састанак конференције о приступању земље Унији на којем су стране отвориле још једно преговарачко поглавље — Поглавље 17 од укупно њих 35. То је девето поглавље које се односи на финансијске услуге.

Европска унија доделила је статус кандидата за чланство у заједници Албанији, Македонији, Србији и Црној Гори. У фебруару 2016. године, Босна и Херцеговина је поднела званичан захтев за приступање ЕУ. Такозвано Косово, које су признале 23 чланице Европске уније од 28 чланица колико их има, такође претендује на чланство у Унији. Европска комисија је више пута изјављивала да нове фазе проширења ЕУ неће бити пре 2025. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала