„Ој Косово, Косово“: Манасијевић запевао на Видивдан у Спутњику (видео)

© Фото : Фејсбук/Александар СтојановићОбележавање Видовдана на Газиместану
Обележавање Видовдана на Газиместану - Sputnik Србија
Пратите нас
Видовдан већина Срба везује за дан када се одиграла једна од највећих битака за српски род 1389. године између српске и турске војске. У знак сећања на Косовски бој, појац Љубомир Манасијевић запевао је стихове чувене патриотске песме у Спутњику.

„Присећам се интересантне мисли једног руског генерала. Он је написао следеће: ’Ратови пролазе, а песма остаје‘. Мислим да је то један сажет одговор на све ово што се нама дешава. А песма ето преживљава и остаје да траје. Она сигурно доприноси духу, поготово кад су песме везане за патриотску тему у кризним, тешким тренуцима“, објашњава за Спутњик феномен популарности песме „Ој Косово, Косово“ мелод-певач, појац и композитор Љубомир Љуба Манасијевић.

Овај уметник, чија музика изражава српски дух, историју и културу, негује традицију нашег народа и приближава је публици, уверен је да ће и поред тренутних тензија на релацији Београд-Приштина, Срби успети да сачувају своје светиње.

„То је дубоко у нама, наш код је зацртан. Ми знамо ко смо, шта смо. То ће сигурно бити и даље актуелно питање и као што видите, то више није ни српско ни шиптарско, него је постало међународно питање. И око тога се сад споре и велике силе. Време ће сигурно показати и донети једно разрешење у које ми верујемо, као што верујемо у Бога, као што верујемо и у нашу историју“, каже Манасијевић који је три претходна Видовдана провео у Русији.

Србски православни појци у студију Спутњика - Sputnik Србија
Кад српски појци запевају о Кошарама (видео)

„Прославити овај празник у Русији био је стварно посебан доживљај за мене. Обично се служи литургија, затим следи један пригодан програм и увече концерт. Имао сам ту срећу, задовољство и част да учествујем у обележавању Видовдана три пута заредом. У граду Кингисепу поред Петрограда подиже се црква посвећена Светом цару Лазару, а по плановима би требало да буду два олтара — један посвећен цару Лазару, а други цару Николају. То је један посебан доживљај Видовдана после обележавања овог празника у Грачаници 1989. године, када је прослављено 600 година од Косовског боја.“

Манасијевић не крије своју љубав према Русији, којој је и посветио песму „Русијо, моја вољена“.

„Наша браћа Руси воле да певају ’Ој Косово, Косово’. Изводе ову песму у многим пригодним приликама и знају је. Као што и ми памтимо руске песме које су везане за њихову традицију, историју и културу, које са задовољством носимо у срцу“, истакао је појац.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала