Повучен захтев за главну маршруту „Северног тока 2“ у Данској

© Nord Stream 2 / Уђи у базу фотографијаСеверни ток 2
Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија-оператер „Северног тока 2“ повукла је захтев за изградњу гасовода на главној маршрути која пролази кроз територијалне воде Данске, јужно од острва Борнхолм и усредсредиће се на северозападну и југоисточну маршруту, саопштио је „Норд стрим 2 АД“.

Званично писмо о тој одлуци предато је Енергетској агенцији Данске.

„Овај корак је био неопходан, пошто више од две године од тренутка подношења захтева бивша Влада Данске никако није показала да ће одлука бити донета“, објаснио је извршни директор компаније Матијас Варниг.

Он је нагласио да „Норд стрим 2 АД“ и њени инвеститори очекују „транспарентан и предвидљив процес доношења одлука, посебно ако се има у виду да је у водама четири друге земље изградња гасовода у узнапредовалој фази“.

„Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака укупног капацитета од 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије, кроз Балтичко море, до Немачке. Пројекат реализује компанија „Норд стрим 2 АД“.

Планирано је да нови гасовод буде изграђен ове године, а остало је да се добије сагласност за његову изградњу на територији Данске. Данске власти за сада не могу тачно да кажу када ће издати дозволу за изградњу гасовода, пошто прво треба дати еколошку процену и организовати јавне консултације.

Према мишљењу представника „Норд стрима 2“, Данска намерно успорава реализацију пројекта, самим тим подривајући поверење инвеститора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала