Србија добила нови аеродром: Отворена „Морава“ код Краљева

© Tanjug / ZORAN ZESTICМигови 29 надлетао аеродом "Морава"
Мигови 29 надлетао аеродом Морава - Sputnik Србија
Пратите нас
Мешовити војно-цивилни аеродром за међународни ваздушни саобраћај „Морава“ код Краљева отворен је данас за цивилни саобраћај у присуству државног врха Србије, на челу са председником Александром Вучићем, и великог броја грађана.

Свечаности присуствују и премијерка Ана Брнабић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, министри Зорана Михајловић, Александар Вулин, Расим Љајић, Славица Ђукић Дејановић, Јадранка Јоксимовић, Зоран Ђорђевић, Златибор Лончар, Милан Кркобабић, председница Скупштине Маја Гојковић и други.

Присуствује и директор „Аеродрома Србије“ Михајло Здравковић, као и велики број грађана Краљева и околине.

© Tanjug / ZORAN ZESTICДржавни врх Србије и РС на отварању аеродрома
Србија добила нови аеродром: Отворена „Морава“ код Краљева  - Sputnik Србија
Државни врх Србије и РС на отварању аеродрома

Аеродром код Краљева је отворен на Видовдан, као што је и најављивано.

Свечаност је почела химном Србије у извођењу Мешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије, а током церемоније над Краљевом су надлетали авиони „Орао“ Ј22 и МиГ 29.

Пре званичног отварања, председник Вучић и остале званице обишле су пристанишну зграду путничког терминала, где су им домаћини показали како је аеродром изгледао некада.

Нешто раније на писту је слетео авион АТР 72 компаније „Ер Србија“, којим је слетео ансамбл „Станислав Бинички“.

Аеродром „Морава“ у Лађевцима по одлуци Владе Србије добиће и стални гранични прелаз за међународни саобраћај путника и робе са свим инспекцијским службама.

© Tanjug / ZORAN ZESTICОтворен аеродром „Морава“ у Лађевцима
Србија добила нови аеродром: Отворена „Морава“ код Краљева  - Sputnik Србија
Отворен аеродром „Морава“ у Лађевцима

Локација граничног прелаза аеродрома „Морава“ укључује део аеродрома за цивилни ваздушни саобраћај, на којем се отвара гранични прелаз и налази се на територији града Краљева, а делом на територији града Чачка и на око километар од државног пута првог Б реда 22.

Михајло Здравковић, директор предузећа „Аеродроми Србије“, рекао је раније Танјугу да већ постоје интересовања авио-компанија за летове са овог аеродрома.

„Аеродром ’Морава‘ није могао до сада бити понуђен авио-компанијама, јер није имао дозволу за рад. Очекујемо да је до краја недеље добијемо и онда ћемо званично моћи да кренемо у разговор са оператерима. Интересовања постоје, а одређене авио-компаније су већ долазиле“, рекао је Здравковић.

Изразио је уверење да ће до зимског периода имати прве уговоре са компанијама.

После званичног дела, председник Вучић ће се састати са представницима Срба из региона. Састанку ће присуствовати и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала