Шта је Путин мислио говорећи о кризи либерализма

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на самиту Г20 у Јапану
Председник Русије Владимир Путин на самиту Г20 у Јапану - Sputnik Србија
Пратите нас
Председнику Русије Владимиру Путину и даље су блиске идеје либерализма, али он је против тога да се оне намећу другима, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

У интервјуу за лист „Фајненшел тајмс“ Путин је рекао да је либерална идеја сама себе исцрпла и постала противречна интересима огромне већине становништва.

„Он је заиста рекао да, када идеје либерализма почну да се намећу другима, када идеје које се разликују од либералних почну да се сматрају неисправним, онда то значи да су те идеје саме по себи дискредитоване и да наступа некаква инфлација тих идеја либерализма. Због тога је председник критиковао идеју наметања свега нетрадиционалног у свим областима, чак и онима који то не прихватају, да тако кажемо, услед културних, религиозних и других особености. Он је то имао у виду. Што се тиче самог Путина, њему су и даље блиске идеје либерализма, али он је, притом, далеко од тога да сматра да сви остали греше у својим погледима“, рекао је Песков новинарима.

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаДмитриј Песков
Шта је Путин мислио говорећи о кризи либерализма - Sputnik Србија
Дмитриј Песков

Портпарол руског председника је додао да су идеје либерализма сада постале агресивно доминантне и да се буквално принудно усађују у идеологију других.

„Потпуно ћемо се сложити да су ауторитарност и власт олигарха саме себе исцрпле и да то дефинитивно не може да буде ефикасан систем. Истовремено, ако негде има ауторитарности — то је питање за народ тих земаља и није на нама да судимо и да покушавамо да изменимо поредак у њиховим земљама“, прокоментарисао је Песков изјаву председника Савета Европе Доналда Туска.

Европски званичник је, коментаришући оцену Путина о либерализму, изјавио да „онај који изјављује да је либерализам сам себе исцрпео, такође изјављује да су сами себе исцрпли слобода, владавина закона и људска права“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала