Шта су договорили Путин и Трамп

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEВладимир Путин и Доналд Трамп
Владимир Путин и Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Прве изјаве после сусрета лидера Русије и САД Владимира Путина и Доналда Трампа наговештавају да има разлога да се верује да се гради база за даље преговоре о Споразуму о ограничењу стратешког наоружања, сматрају руски експерти.

Војни коментатор, пензионисани пуковник Виктор Баранец каже за Спутњик да се такав закључак намеће, судећи по томе што су Путин и Трамп у разговору с новинарима помињали тему контроле наоружања. Он објашњава због чега је важан Споразум о ограничењу стратешког наоружања, познат и као „Старт 3“ или „Нови старт“.
„Зато што, ако се не продужи ’Старт 3‘, можемо рећи да је нуклеарно обуздавање пукло, а и амерички аналитичари одлично знају да ако Русија иступи из споразума, Америка ће се наћи у веома озбиљном положају. Можемо закључити: ако желимо трајни мир, две главне нуклеарне државе морају активније да зближе позиције и да се договарају о новим правилима игре“, уверен је Баранец.

Контрола оружја, Сирија, Украјина...

Састанак Путина и Трампа, одржан на маргинама самита Г20, трајао је сат и по, а теме су поред билатералних односа и контроле наоружања биле и Сирија, Украјина...

© REUTERS / SPUTNIKВладимир Путин долази на састанак са Доналдом Трампом
Шта су договорили Путин и Трамп - Sputnik Србија
Владимир Путин долази на састанак са Доналдом Трампом

Председници су изјавили да су обе стране, као и читав свет заинтересовани за побољшање односа двеју земаља, а Путин је, како је саопштио његов помоћник Јуриј Ушаков, позвао свог америчког колегу на прославу 75. годишњице победе у Другом светском рату, на шта је Трамп позитивно реаговао.
Позитивна очекивања од сусрета лидера Русије и Америке су се оправдала, стране су размотриле најважнија глобална питања, каже шеф спољнополитичког одбора Савета Федерације Константин Косачов. Његов заменик Владимир Џабаров каже да је добро што је одржан састанак у пуном формату, што је само по себи корак унапред, имајући у виду да се Путин и Трамп нису неко време сретали, а да се накупило проблема који се не могу даље одлагати, попут Ирана, Сирије, Украјине.

Нема погоршања односа

„Најважније је да се преговори воде, да има контаката и то већ говори да нису оправдана страховања да ће доћи до даљег погоршања односа. Лидери су закључили да треба разговарати, тим пре што је Трамп одавно рекао да има и о чему. Што се тиче Путина, он никада није крио да је Русија спремна на дијалог и на дискусију о горућим питањима“, истиче Џабаров.

Председник Русије Владимир Путин, председник Кине Си Ђинпинг и премијер Индије Нарендра Моди - Sputnik Србија
Путин: Русија, Индија и Кина заједнички граде стратешку стабилност

Према речима шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, потврђена је, чак и иницирана жеља да се разговара о широком спектру проблема, почев од економије до стратешке стабилности, а атмосфера је на самиту изузетно конструктивна.

Према наводима Беле куће, међу темама су били и Иран и Венецуела, а председници су се сагласили да је побољшање односа у интересу обеју земаља, али и целог света. Путин и Трамп су се, како се додаје, на састанку договорили да наставе преговоре о контроли наоружања, док „Блумберг“ наводи да је Трамп том приликом рекао да у нови модел контроле над наоружањем треба укључити и Кину.

Потребан је опрез

Међутим, Алексеј Подберјоскин, директор Центра војно-политичких истраживања МГИМО, позива на опрез кад је реч о преговорима о контроли наоружања са Трампом.

„Трамп ће још једном покушати да преиспита све споразуме у своју корист. Зато он прво категорички поставља неприхватљиве услове, а онда одступа од њих. Прво категорички критикује неки споразум, а онда прави корак уназад и покушава да нам наметне своје услове да би се поново направио договор“, објашњава овај експерт.

Подберјоскин ипак сматра да је сасвим могуће продужење „Старта 3“, „јер је за Американце сваки договор о смањењу и ограничењу наоружања исто тако средство за стицање надмоћи као и трка у наоружању“.

„Зато је потписивање споразума могуће уколико ми пристанемо на уступке којима Американци могу да стекну неку предност“, примећује наш саговорник.

Премијерка Велике Британије Тереза Меј и председник Русије Владимир Путин на самиту Г20 у Осаки - Sputnik Србија
Мејова Путину: Одговорићемо на било какву примену хемијског оружја од стране Дамаска

Трампу везане руке

Виктор Баранец подсећа да Трампу везује руке велики број политичких противника. У конгресу има озбиљну опозицију, а он не жели сам да доноси одлуке, док је Путинова позиција јасна — он има подршку и Думе и Савета Федерације и читавог народа који жели мир и отопљење руско-америчких односа, каже Баранец.

„Очигледно је једно, да ће Трамп морати да се ангажује на том пољу, јер се ти проблеми не могу скинути са дневног реда уочи америчких председничких избора. Док у сфери економије, радних места и сличног Трамп још има чиме да се похвали бирачима, у области међународних односа он све више себе гура у ћошак. Захваљујући Трампу, САД су се посвађале с читавим низом земаља и зато ће он морати да повуче неке реалне потезе“, прогнозира Баранец.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала