Вучић оценио Србију од Милошевићевог Газиместана до данас, а има поруку и за Србе на КиМ

© Tanjug / ZORAN ZESTICАлександар Вучић и Ана Брнабић после састанка са Србима са Косова и Метохије.
Александар Вучић и Ана Брнабић после састанка са Србима са Косова и Метохије. - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Александар Вучић истакао је да се данас налазимо у деценији обнове националног духа, националне консолидације, са реалним циљевима очувања српског идентитета, културе и језика и економског јачања нашег народа, а ти постављени циљеви постављени су у реалне рокове и иду у корак са временом.

Након састанка са представницима Срба из региона у Краљеву, Вучић је на питање новинара како данас, 30 година од Милошевићевог говора на Газиместану, гледа на будућност Србије и на Србе на Косову и Метохији, казао да је време да се после одређених догађаја направи озбиљна анализа, шта смо имали у протекле три деценије.

„Имали смо најпре велико национално буђење и надање, уз жељу да ћемо постићи велике резултате. Међутим, данас када ствари преиспитујемо, чини ми се да недвосмислено можемо да закључимо да, не само да многи други нису били срећни и задовољни због наше политике, већ да су Срби прошли кроз тешку Голготу, не само неостваривања било каквих, а неретко и погрешно прокламованих циљева, већ смо изгубили много људи, велики број је напустио своја огњишта“, објаснио је.

То, додао је, не говори о намерама оних који су добро желели свом народу, већ о томе шта је било реално, могуће и објективно и шта је ишло у корак са временом.

Нисмо разумели свет и друге народе око себе, али нисмо ни добро поставили сопствене циљеве.

Платили смо велику цену. Првих 10 година су биле године подизања и падања, али и пораза, економског разарања наше земље, а других 10 година су биле године када нисмо имали превелика очекивања, а националних надања није било. Постојала је жеља људи да живе боље, без националних идеја. Доживели смо тешке националне поразе кроз одвајање Црне Горе 2006. и самопроглашење независности Косова 2008. године. Имали смо структурално уништење сваке српске идеје, која је могла да се појави, уз истовремено спаљивање и разарање економске куће Србије, која је доведена до банкротства и да све фабрике буду уништене, а стотине хиљаде људи отпуштене“, казао је Вучић.

Данас се, према његовим речима, налазимо у деценији обнове националног духа, националне консолидације, са реалним циљевима очувања српске културе језика, економског јачања нашег народа, и ти циљеви су постављени у реалне оквире, иду у корак са светом, те не угрожавају никог око нас.

© Tanjug / ZORAN ZESTICАлександар Вучић
Вучић оценио Србију од Милошевићевог Газиместана до данас, а има поруку и за Србе на КиМ - Sputnik Србија
Александар Вучић

Констатовао је да има много оних који би волели да виде слабију Србију, али ми не можемо да се додворавамо неком и да чинимо земљу слабијом, већ можемо да не угрожавамо виталне интересе, да се боримо за опстанак свог нарада, за бољи животни стандард и све циљеве које у прошлости нисмо могли да остваримо.

Вучић је казао да је због тога задовољан, јер, када се сагледа шира слика, онда може да се види да су озбиљни резултати постигнути тек у последњих пет година, после ужасно тешких реформи од 2014. године.

Пре тога, нагласио је, имали смо много неуспеха, јер је неким властодршцима била жеља само да се обогате, а то је било у периоду од 2000. до 2012. године.

„Претходни период био је покушај буђења нације, које се претворило у бунило нације и бројне наше поразе, јер нисмо успели да на прави начин дефинишемо своју политику, нити смо разумели шта се дешава око нас. Можете да ме волите или не, да волите моју политику или не, ово су чињенице које нико не може да оспори“, нагласио је он.

Из свих наших грешака, а тако и данашњих, неко ће, према његовим речима, моћи да учи и ствара политику убедљивије, снажније и сложније Србије.

Србима на Косову и Метохији поручио је да ће имати подршку Србије да опстану на својим огњиштима, преноси Танјуг.

Казао је да је њима много теже него Србима у централној Србији и додао да, иако највећи део ради у државним структурама и имају по 50 одсто већа примања него у централном делу наше земље, живот им је много тежи.

„На нашу подршку ће увек моћи да рачунају. Нећемо никоме претити и не желимо да се силимо као неки други“, додао је он.

Вучић је истакао да је данас важан и тежак дан за Србе, додајући да је тежак сваки Видовдан, велики празник, јер имамо више пораза него победа, и зато га се посебно сећамо и обележавамо.

„Имамо из тога посебне одговорности које морамо да пружимо и покажемо народу, да водимо политику одговорности, која ће да спасава наш народ, да буде мудра, а не заснована на емоцијама и на ономе шта бисмо желели, већ на ономе шта можемо, да увек извучемо максимум шта хоћемо, а не да добијемо минимум што желимо“, нагласио је он и додао да је то суштинска разлика између озбиљне и неозбиљне политике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала