Америчко-јапански споразум о безбедности је важан за односе Русије и Јапана

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијазамглавы МИД РФ Игорь Моргулов
замглавы МИД РФ Игорь Моргулов - Sputnik Србија
Пратите нас
Могућа ревизија америчко-јапанског споразума о безбедности може утицати на процес потписивања мировног споразума између Русије и Јапана, али прво треба видети да ли ће споразум бити ревидиран, па тек онда давати оцене, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Игор Моргулов.

Одговарајући на питање новинара да ли се током руско-јапанских преговора дискутовало о намери САД да ревидира споразум о безбедности са Јапаном, Моргулов је рекао да је то билатерално америчко-јапанско питање, али да је важно за руско-јапанске односе.

„То несумњиво утиче и на потписивање мировног споразума, али прво треба да сачекамо поновно разматрање америчко-јапанског војног споразума, а онда ћемо га оцењивати“, закључио је заменик министра спољних послова Русије.

Мировни споразум Русије и Јапана

Односи Русије и Јапана годинама су у сенци непостојања мировног споразума, који није склопљен након завршетка Другог светског рата. Јапан претендује на Јужна Курилска острва — Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума с Руском Федерацијом. СССР и Јапан су 1956. године потписали заједничку декларацију, а Совјетски савез се надао да ће та декларација окончати спор. Међутим, Јапан је сматрао да је тај документ само део решења проблема, не одустајући од претензија на поменута острва. Каснији преговори нису ничим резултирали и мировни споразум након Другог светског рата никада није ни потписан.

Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.

У Сингапуру је у новембру 2018. одржан састанак на највишем нивоу, на којем су учествовали председник Русије Владимир Путин и јапански премијер Шинзо Абе. Након састанка јапански премијер је изјавио да су се стране договориле да убрзају процес преговора о мировном споразуму заснованом на Заједничкој совјетско-јапанској декларацији из 1956. године. То је озбиљан уступак Јапана, јер је до сада његов званични став био да се прво врате острва Кунашир, Итуруп, Шикотан, Хабомаи, а тек након тога да буде закључен мировни споразум. 

Споразум САД и Јапана о безбедности

Споразум САД и Јапана је закључен 1960. године и он је заменио претходни споразум из 1951. године.

Раније је председник САД Доналд Трамп изјавио да је америчко-јапански споразум о безбедности погодан само за Токио. Након тога, на маргинама Самита Г20 у Осаки, он је додао да се САД не спремају да напусте споразум с Јапаном.

„Услови споразума су глупи, али шта је, ту је“, рекао је Трамп.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала