Ексклузивно: Спутњик „на метар“ од новог руског „неприметног оружја“ (фото)

© Sputnik . Оливера ИкодиновићАртур Шубин, предавач на Катедри Академије „Жуковски“
Артур Шубин, предавач на Катедри Академије „Жуковски“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова војна беспилотна летелица у виду поларне сове представљена је на штанду војног иновационог технополиса „Ера“ на сајму оружја и војне технике „Армија 2019“ у Подмосковљу. „Птица“ је намењена за тајно извиђање, а конструктори објашњавају да је готово неприметна, те да се лако може приближити циљу.
Ново руско оружје поред дописнице Спутњика из Москве
Ексклузивно: Спутњик „на метар“ од новог руског „неприметног оружја“ (фото) - Sputnik Србија
Ново руско оружје поред дописнице Спутњика из Москве

Комплет беспилотне летелице тежи пет килограма, лако се (пре)носи, а „птицу“ може да покрене једна особа. „Сова“ има распон крила од два метра и сиве је боје.

Нови уређај одређује координате циља. Опремљен је ласерским светлима за навођење артиљерије и авиона. У ваздуху тај дрон може да проведе и до пола сата. То је довољно времена да се изврши извиђање.

„Сада нам време лета није важно, али у будућности планирамо да лети и до четири сата, с обзиром да већ постоје беспилотне летелице те величине које могу да лете четири сата“, рекао је за Спутњик Артур Шубин, предавач на Катедри Академије „Жуковски“ за истраживање и пројектовање аеродрома.

Шубин је и на прошлогодишњем форуму „Армија“ представио необичну беспилотну летелицу у облику птице грабљивице — сокола, намењену за тајно обављање тактичког извиђања, а планира да на следећем форуму демонстрира лет оба дрона.

Форум „Армија“, који традиционално организује Министарство одбране Русије, одржава се на територији војног парка „Патриот“, војног полигона „Алабино“ и аеродрома „Кубинка“ надомак Москве, а делом и у свим војним окрузима Русије и у Северној флоти.

Форум „Армија“ је једна од највећих изложби оружја, муниције, војне и специјалне технике и опреме у Русији и једна од највећих у свету. Очекује се да ће и ове године форум посетити више од милион људи.

Новинска агенција „Русија севодња“ званична је информативна агенција форума, а међународна агенција и радио Спутњик је међународни информативни партнер „Армије 2019“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала