Ердоган уверио Путина: Нећемо одлагати испоруку С-400

© REUTERS / Murad SezerВладимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган на церемонији завршетка постављања морског дела "Турског тока"
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган на церемонији завршетка постављања морског дела Турског тока - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган састао се са Владимиром Путином на маргинама самита Г20 у Осаки и том приликом уверио руског председника да неће бити никаквог одлагања по питању испоруке руских противваздушних система С-400.

„Настављамо да пратимо процес испоруке С-400 у складу са постигнутим договором. Желим да оценим да је то за нас кључна ствар, пре свега за нашу сарадњу по питању заједничке производње ракета, укључујући и предају технологије. Колико ја разумем, по том питању нема никаквих одлагања“, рекао је Ердоган.

Иначе, по том питању је амерички председник Доналд Трамп изразио забринутост током сусрета са Ердоганом, такође на маргинама самита, рекавши му да би Турска уместо куповине таквог система требало да сарађује са САД, како би се додатно јачала одбрана Северноатлантске алијансе.

„Безусловно, то је проблем, веома сложен проблем“, рекао је Трамп Ердогану.

Подсетимо, претходно су САД саопштиле да Турска неће од Америке добити авионе Ф-35 уколико реализује куповину руских ПВО система С-400. Поред тога, Вашингтон је запретио и увођењем санкција Анкари, уз образложење да руски ПВО системи нису компатибилни са системима НАТО-а.

Иначе, први контингент руских С-400 у Турску би, према плану, требало да стигне већ у јулу ове године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала