Председник Албаније: Не подлежите провокацијама на Раминим изборима

© REUTERS / Florion GogaАнтивладини протести у Тирани 2. јуна 2019.
Антивладини протести у Тирани 2. јуна 2019. - Sputnik Србија
Пратите нас
Албански председник Иљир Мета позвао је грађане Албаније да сачувају смиреност и да не подлежу провокацијама током „избора социјалиста“, како је назвао сутрашње локалне изборе које је отказао, а које владајућа Социјалистичка партија ипак намерава да одржи.

„Ситуација је јасна и по изборном закону и по Уставу. Нови уставни датум за локалне изборе је 13. октобар 2019. године. Када је реч о 30. јуну, треба да поштујемо суграђане који ће изаћи на ове социјалистичке изборе и да се не конфронтирамо с њима“, наводи се у Метиној поруци коју данас преноси портал „а1он“.

Како истиче албански председник, грађани треба да остану смирени и разумни и да не подлежу никаквим провокацијама, јер би то ишло у прилог онима који желе да легитимишу своје држање земље као таоца и инсталирање једнопартијског режима, преноси Танјуг.

„Конфронтација и насиље нису у интересу Албаније и њене европске будућности, а посебно нашег грађанског суживота, у свакој породици, у сваком насељу, у сваком селу и у нашем друштву“, истакао је Мета.

Он је нагласио да ће током сутрашњих нелегалних избора социјалисти гласати сами, да ће сами пребројати своје гласове и додао да ће „сви Албанци заједно, демократским путем, тајно, слободно и фер бирати 13. октобра“.

© AP Photo / Hektor PustinaПолиција сузавцем растерује демонстранте у Тирани
Председник Албаније: Не подлежите провокацијама на Раминим изборима - Sputnik Србија
Полиција сузавцем растерује демонстранте у Тирани

Албански председник Мета, након што је 8. јуна указом отказао локалне изборе првобитно заказане за 30. јун, јуче је потписао нови указ о одржавању локалних избора 13. октобра.

Премијер Еди Рама је поручио албанском председнику да ће избори бити одржани 30. јуна и наставио са изборном кампањом која је синоћ окончана изборним митингом у Валони.

Против сутрашњих избора је и уједињена опозиција, на челу с Демократском странком, која недељама протестује захтевајући оставку премијера Раме и расписивање ванредних парламентарних избора.

Заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Метју Палмер јуче је изјавио да САД признају 30. јун као изборни дан у Албанији, позивајући политичке странке да обезбеде мирне и регуларне изборе.

Сутрашње локалне изборе у Албанији признаје и Европска унија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала