Путин: На самиту није било епохалних одлука, сусрет са Трампом послован и прагматичан

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на конференцији за новинаре по завршетку самита Г20 у Осаки
Председник Русије Владимир Путин на конференцији за новинаре по завршетку самита Г20 у Осаки - Sputnik Србија
Пратите нас
Никакве епохалне одлуке на самиту Г20 нису донете. Међутим, сви учесници су потврдили намеру да развијају светски трговински систем, изјавио је руски председник Владимир Путин на конференцији за новинаре по завршетку самита у Осаки.

Истовремено, он је оценио да је сусрет са председником САД Доналдом Трампом био добар, послован и прагматичан.

Како је истакао, током састанка је било речи о ситуацији у различитим регионима света и те консултације су биле изузетно корисне.

Он је са Трампом такође разговарао и о економским односима Русије и САД, који се тренутно налазе на незадовољавајућем нивоу.

Истакао је и да је са Трампом разговарао о споразуму „Старт 3“, да је договорено да консултације по том питању буду настављене, али није могао да каже да ли ће то довести до наставка споразума о стратешкој стабилности.

Говорећи о сусрету са британском премијерком Терезом Меј, Путин је рекао да је сусрет био користан и потребан, да је то представљао мали корак, али у позитивном правцу.

Он је такође рекао да није потребно обустављати све односе са Русијом у пуном формату због инцидента са тровањем Скрипаљевих.

„Интерес Мејове о теми Скрипаљевих инициран је интервјуом британског листа ’Фајненшл тајмс‘, она је своје питање веома жестоко поставила, а ја сам био приморан да на њега одговорим“, додао је.

Упитан да прокоментарише наводна мешања Русије у питања других земаља и агресивно понашање Москве, Путин је рекао да се Русија ни према којој земљи не понаша на тај начин.

Он је такође указао и да се мешања у унутрашња питања, када је реч о западним земљама према Русији, догађају на свакодневном нивоу, али да Москва то питање не ставља у први план.

Говорећи о тероризму, Путин је истакао да су сви учесници самита Г20 сагласни да је неопходно на све начине борити се против ширења такве идеологије на интернету.

Што се тиче климе, руски председник је оценио да је приметан помак када је реч о ставу САД, али и нагласио да ће Русија све своје обавезе, када је реч о споразуму из Париза, наставити да спроводи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала