Либијска војска наредила да се гађају турски авиони и бродови

© AP Photo / Vadim GhirdaТурски ратни брод
Турски ратни брод - Sputnik Србија
Пратите нас
Припадници Либијске националне армије добили су наређење да затворе небо за турску цивилну авијацију и да нападају турске бродове, када се они приближе обали Либије, изјавио је званични представник војске Ахмед ел Мисмари.

Портпарол војске је током конференције за штампу, која је одржана у Бенгазију, оптужио турску војску да учествује у борбама, и то на страни Владе националног помирења, на чијем челу се налази Фајез Сараџ. По његовим речима — турски дронови су били употребљени приликом заузимања града Гарјан.

Командант либијске војске Халифа Хафтар је дао наређење команди штаба Ратног ваздухопловства да гађа турске бродове који долазе из Турске, чим се појаве у територијалним водама Либије“, саопштио је Мисмари.

Он је рекао и да је Халифа Хафтар дао наређење војницима да „затворе небо изнад Либије за цивилне авионе који долазе из Турске“. Портпарол војске је нагласио и да је либијским цивилним авионима забрањено да лете у Турску.

После свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. за време оружаног сукоба, Либија доживљава период оштре кризе. У земљи влада двовлашће: на истоку државе, у граду Тобрук, ради парламент који је изабрао народ, а на западу државе, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства, на челу са Фаезом Сараџем, која је формирана уз подршку УН и Европе. Власти источног дела земље делују независно од Триполија и сарађују са националном војском, на челу са Халифом Хафтаром.

Командант Либијске националне армије маршал Халифа Хафтар је 4. априла наредио својим снагама да почну офанзиву на Триполи, како би се „ослободио од терориста“. Медији су саопштили да су јединице Либијске армије преузеле контролу над градовима Гарјан и Сурман јужно од главног града Либије. Са друге стране, премијер Владе националног јединства у Триполију Фајез Сараџ наредио је да се, уколико буде потребно, употреби сила, након саопштења да је Либијска национална армија успоставила контролу над градовима јужно и западно од Триполија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала