Немачка и Италија најавиле тужбу против Аустрије

CC0 / / Распад ЕУ - илустрација
Распад ЕУ - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка и Италија припремају заједничку тужбу против Аустрије због затварања државних и локалних путева у савезној покрајини Тиролу за транзитни саобраћај, објавио је немачки дневник „Билд ам зонтаг“.

„Слободни саобраћај роба у Европи је блокадом Тирола онемогућен у великој мери и то се противи законима Европске уније“, изјавио је немачки министар саобраћаја Андреас Шојер.

Он је објаснио да је са својим италијанским колегом Данилом Тонинелијем од Европске комисије затражио да заустави „системску блокаду Тирола“, преноси Хина.

„Моје Министарство припрема тужбу против Аустрије, а и Италија ће поступити на исти начин“, рекао је Шојер.

Европска комисија је у суботу најавила да је сукобљене стране позвала на кризни разговор у Бриселу.

„Владе Немачке, Италије и Аустрије треба заједнички да раде на решавању проблема“, рекла је повереница Европске комисије Виолета Булц.

Тиролски премијер Гинтер Платер најавио је да његова савезна покрајина неће одустати од мера које би требало да растерете транзитне руте од Немачке према Италији, а које воде кроз ту аустријску савезну покрајину.

„Ове мере је увела Влада Тирола, а не Савезна влада и зато и ми морамо да учествујемо у разговорима у Бриселу“, казао је Платер.

Тирол је за летњи период увео мере које возачима приватних аутомобила бране коришћење државних и локалних путева.

У случају застоја возачи не смеју да силазе са ауто-путева како би коришћењем локалних путева заобишли застој.

Одлучено је и да се пропушта само 300 теретних возила на сат, што у немачким пограничним подручјима узрокује велике застоје.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала