Трамп и Ким се руковали у демилитаризованој зони Корејског полуострва (видео)

© AP Photo / Susan WalshЛидери САД и Северне Кореје, Доналд Трамп и Ким Џонг Ун рукују се у демилитаризованој зони на Корејском полуострву
Лидери САД и Северне Кореје, Доналд Трамп и Ким Џонг Ун рукују се у демилитаризованој зони на Корејском полуострву - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидери Сједињених Америчких Држава и Северне Кореје, Доналд Трамп и Ким Џонг Ун састали су се у недељу и први пут у историји руковали преко војно-демаркационе линије која раздваја Корејско полуострво на два дела.

Трамп је први амерички председник који је крочио на тло Северне Кореје.

​Амерички председник је нагласио да је кратка посета Северној Кореји била „велика част“.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун рекао је да симболична посета Трампа територији Северне Кореје одражава његову вољу да ради на бољој будућности.

Ким је додао да Трампова кратка посета побољшава везе између Пјонгјанга и Вашингтона.

„Председник Трамп је управо прешао линију разграничења, што га је учинило првим председником (САД) који нас је посетио. Ово одражава његову жељу да ради на бољој будућности“, рекао је Ким новинарима стојећи поред Трампа на јужнокорејској територији.

​„Ово је за мене част. Нисам то очекивао“, рекао је Трамп и додао да је то велики дан за цео свет.

На састанку у „Дому слободе“ јужно од линије разграничења, Ким је назвао Трампову одлуку да симболично посети Северну Кореју „одважним и одлучним поступком“.

​Трамп је након тога захвалио Киму на доласку.

„Желим да му се захвалим. Да се није појавио, након што сам објавио позив на друштвеним мрежама, медији би ме представили у веома лошем светлу“, рекао је Трамп.

Он је трећи сусрет са лидером Северне Кореје назвао историјским и додао да је спреман да позове Ким Џонг Уна да посети Сједињене Америчке Државе.

Председници Сједињених Америчких Држава и Јужне Кореје Доналд Трамп и Мун Џае Ин стигли су раније у демилитаризовану зону која раздваја Јужну и Северну Кореју, где су посетили осматрачки пункт, преноси телевизија ЈТН.

Трамп се попео на осматрачницу у пратњи јужнокорејског колеге, где су му амерички војници објаснили шта види показујући на севернокорејску територију.

​„Ситуација је била веома опасна, а након нашег самита (са Ким Џонг  Уном) опасност је прошла“, коментарисао је Трамп тренутне разговоре са Северном Корејом.

Након осматрачнице Трамп ће отићи у преговарачко место Панмунџом, где ће се састати са лидером Северне Кореје Ким Џонг Уном.

Амерички председник слетео је раније данас у демилитаризовану зону која раздваја Јужну и Северну Кореју, како би се састао са лидером Северне Кореје Ким Џонг Уном.  

Трампу је ово прва посета демилитаризованој зони, а на јучерашњем састанку са председником Јужне Кореје Мун Џае Ином је изјавио да ће се са Кимом руковати и поздравити га.

Ускоро опширније...

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала