Трамп после састанка са Кимом: Не свиђају ми се санкције — али остају

© AP Photo / Susan WalshПредседници Сједињених Америчких Држава и Јужне Кореје, Доналд Трамп и Мун Џае Ин, након састанка са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном у демилитаризованој зони Корејског полуострва
Председници Сједињених Америчких Држава и Јужне Кореје, Доналд Трамп и Мун Џае Ин, након састанка са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном у демилитаризованој зони Корејског полуострва - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун завршио је преговоре са председником Сједињених Америчких Држава Доналдом Трампом у демилитаризованој зони између две корејске државе и вратио се у Северну Кореју преко војно-демаркационе линије.

Преговори су одржани у јужном дијелу демилитаризоване зоне у згради „Дома слободе“ у преговарачком центру Панмунџому.

Трамп и председник Јужне Кореје Мун Џае Ин отпратили су Ким Џонг Уна до линије разграничења и након тога одржали конференцију за медије.

Оно што је првобитно требало да буде кратка размена љубазности између америчког и севернокорејског лидера на линији демаркације, прерасло је у приватан разговор од око 50 минута.

Трамп је након разговора истакао да је Пјонгјанг спреман да обнови нуклеарне преговоре за неколико недеља.

„Договорили смо се да припремимо тимове... У наредне две или три недеље тимови ће почети да раде како би видели да ли нешто могу да учине. То су велике и веома компликоване ствари“, рекао је Трамп новинарима.

Трамп је такође прокоментарисао санкције уведене Северној Кореји.

„Санкције остају. Надам се да ћемо их укинути. Не свиђају ми се санкције тој земљи, али оне остају“, рекао је амерички председник.

Он је истакао да ће питање санкција бити на дневном реду радних група које ће се састати наредних месеци.

„У неком тренутку десиће се преговори и зато ћемо разговарати о санкцијама“, нагласио је он.

Трамп је, такође, потврдио да је позвао лидера Северне Кореје да посети Сједињене Америчке Државе.

Према његовим речима, Ким Џонг Ун би могао да дође у сваком тренутку.

„Међутим, мислим да би то требало да оставимо до следећег корака (у преговорима). Видећемо шта ће се десити“, додао је Трамп.

Трамп је раније у последњем тренутку твитнуо позив Киму, предлажући севернокорејском лидеру да се сретну на граници, односно у демилитаризованој зони, рукују и поздраве.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала