Чак су се и украјински расколници оградили од „црногорске православне цркве“

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Koroner / Front view of Cetinje Monastery in MontenegroЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополија црногорско-приморска објавила је данас писмо извињења, које је митрополит Епифаниј из (непризнате) Православне цркве Украјине, новоосноване од стране Цариграда, упутио митрополиту црногорско приморском Амифлохију.

Писмо је послато у вези са саслуживањем у Кијеву лажног „архимандрита“ Бориса Бојовића, сада произведеног „епископа“ такозване „црногорске православне цркве“ (ЦПЦ), која је непостојећа за Васељенско Православље.

Према наводима из писма, митрополит Епифаније тврди да се то десило ненамерно и да Украјинска православна црква општи само са црквама које признаје Васељенска патријаршија.

„Са великом тугом пишем ово лично писмо Вашем Високопреосвештенству, јер сам Вас, без икакве своје намере, растужио саслужујући са „архимандритом“ Борисом недавно у Кијеву“, стоји у писму упућеном митрополиту Амфилохију, уз образложење да се то десило „ненамјерно, а са разлога што смо у прошлости општили са заједницом из Ваше државе (ЦПЦ), непризнатом од Пуноће Православља, а све до обновљења нашег општења са Свјатјејшим Васељенским Патријархом и другим Помјесним Црквама“.

„То што се десило 25. маја 2019. године, догодило се без наше намере, услед немарности и великог броја саслужујућих свештеника. Разумем да Вас је дани догађај растужио, али желим да Вас уверим, да ми, који чинимо Аутокефалну, сада већ Православну Цркву Украјине, имамо црквено и канонско општење само и искључиво са Светом Великом Црквом Христовом, нашом мајком, то јесте Васељенском Патријаршијом, и само са онима са којима општи и она, и ни са ким више“, каже се, између осталог, у писму које је објавила Митрополија црногорско-приморска.

Подсетимо, „архимандрит“ Борис Бојовић, од чијег се саслуживања сада ограђује и непризната Православна црква Украјине, недавно је у такозваној „црногорској православној цркви“ — „рукоположен“ у чин „епископа“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала