До енергетске ефикасности преко новчаника

Пратите насTelegramOdyssey
Гас ће бити скупљи за 0,15 динара по кубном метру, струја 0,015 динара по киловат-сату, а очекује се и поскупљење горива за 0,15 динара по литру.
До енергетске ефикасности преко новчаника

Реч је о новој накнади за унапређење енергетске ефикасности, која је потрошачима наметнута децембра прошле године, када су посланици у Скупштини Србије усвојили Закон о накнадама за коришћење јавних добара. Тим документом прописана је висина накнаде за унапређење енергетске ефикасности што значи да ће грађани киловат-сат утрошене електричне енергије плаћати скупље за 0,015 динара, а кубни метар гаса и литар горива за 0,15 динара.

Сакупљен новац на име накнаде за енергетску ефикасност пуниће Фонд за енергетску ефикасност.

Конкретно, то значи да ће због те накнаде месечни рачун за утрошену електричну енергију од 350 киловат-сати бити увећан за 5,25 динара. Толико ће, најмање, за тај фонд платити сваки власник око 3,5 милиона бројила у категорији домаћинства. Како гас троши око 450.000 домаћинства, у просеку по 875 кубика, у Фонд ће се по гасификованом домаћинству у просеку улити по 131 динар.

Код потрошача течних горива све зависи од потрошње аутомобила и километраже — Фонд ће се више пунити ако се резервоар чешће пуни.

О том новом намету, који држава уводи у цени енергената, грађани који троше природни гас су обавештени од трговца — „Јавног предузећа Србијагас“. Сама држава није издала никакво обавештење о увођењу тог начина пуњења Фонда за енергетску ефикасност, нити је о томе саопштено на некој конференцији за штампу.

И децембра прошле године, када је закон усвајан, изостало је информисање јавности, којој сада надлежни поручују да ће средства сакупљена у Фонду грађани моћи да користе за унапређење енергетске ефикасности својих станова и кућа и за куповину енергетски ефикасних уређаја, тако што ће средства бити додељивана као повољни кредити, док ће један део средстава бити бесповратан.

Успостављањем Фонда за енергетску ефикасност Србија испуњава преузете обавезе према ЕУ, а увођење поменуте накнаде је био услов да се обезбеде бесповратна средства Брисела.

Само функционисање Фонда треба да допринесе смањењу потрошње енергије, а о томе да ли се у побољшање енергетске ефикасности морало баш овако у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Томиславом Мићовићем, стручњаком за енергетику и генералним секретаром Удружења нафтних компанија Србије.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала