Тропски талас стигао у Србију, ево када нас чека освежење

Пратите нас
Топао ваздух са Запада Европе данас стиже у Србију. Због тога се почетком седмице очекује нагли пораст температуре, на више од 35 степени. Најтоплије ће бити у уторак када је прогнозирано више од 38 степени.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на велике врућине за понедељак и уторак, 1. и 2. јул — температуре ће тих дана бити између 35 и 38 степени, преноси РТС.

Данас ће дувати слаб и умерен југоисточни ветар. Најнижа температура од 13 до 20, а највиша од 33 до 37 степени. РХМЗ је издао упозорење на потенцијално опасне појаве.

У престоници ће јутарња температура бити 21, а током дана и до 36 степени. Слично време биће и у осталим градовима. У Новом Саду температура ће се кретати од 18 до 36 степени, у Крагујевцу до 15 до 36, у Нишу од 16 до 37, а у Приштини од 13 до 34.

Претежно сунчано и веома топло време наставиће се и у уторак. Увече на северу и западу уз локални развој облачности са пљусковима и грмљавином. Ветар ће бити слаб и умерен, југоисточни. Најнижа температура од 16 до 23, а највиша од 34 до 39 степени.

Освежење у среду

И за уторак важи упозорење на опасне појаве. Могућа је локална појава грмљавина са или без падавина.

У среду је могуће пролазно наоблачење са пљусковима, грмљавином и мањим падом температуре. Од четвртка ће у већини места бити претежно сунчано, послеподне уз развој облачности. Краткотрајни пљускови с грмљавином очекују се углавном у брдско-планинским пределима.

Стручњаци саветују да у екстремним приликама треба расхладити просторије, избегавати физичке активности, узимати више течности, избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана.

Биће још топлих таласа

Претходно је светска метеоролошка организација саопштила је да је 2019. година на путу да буде најтоплија година, док би период од 2015. до 2019. године био проглашен за најтоплији петогодишњи период.

Топлотни талас који је погодио Европу је „апсолутно доследан“ екстремима који су повезани са утицајем емисије гасова у условима „стаклене баште“, наводи Светска метеоролошка организација.

Професор на Институту за метеорологију Физичког факултета у Београду Владимир Ђурђевић рекао је за РТС да ће ово лето бити топлије него што је било претходних година и да нас, према његовим информацијама, очекују још два или три топлија периода у наредним месецима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала