Бејзбол палица Америке: Русија и Кина предводе отпор систему који дави 200 држава света

© REUTERS / Carlos BarriaДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Државе широм света које покушавају да нађу начин да заобиђу плаћање у доларима то раде као чин самооодбране, каже Мајк Махари из центра Тент амандмент. Овај аналитичар рекао је за РТ да ће овај процес имати веома негативне последице по америчку економију.

„Да би се ослободиле долара, земље морају да престану да користе СВИФТ, највећи систем за плаћање на свету, који тренутно користи 11.000 финансијских институција из 200 држава“, каже Махари.

Махари сматра да, иако СВИФТ жели да се представи као политички неутралан, очигледно је да Америка и западне државе овај систем користе као средство економске дипломатије.

„Америка је СВИФТ користила као бејзбол палицу, средство спољне политике“, сматра Махари.

Према његовим речима, државе које се налазе на друој страни те батине имају природни рефлекс да избегавају такве ситуације и да постану економски независне.

Он је напоменуо да је СВИФТ у више наврата блокирао приступ руским и кинеским банкама, пратећи америчке санкције. То је натерало Москву и Пекинг да усвоје различите начине да заштите националне економије.

Ништа без политике

„Знамо да је Русија створила сопствени систем плаћања који је постао веома популаран у земљи. А видимо и да сада централне банке купују злато које је међународно стабилна основа, насупрот фијат новцу који су створиле народне банке“, каже Махари.

Овај аналитичар наводну политичку неутралност СВИФТ-а пореди са америчким Федералним резервама, које тврде да су политички неутралне, иако је јасно да је све што је повезано са владом САД само по себи политички обојено, без обзира на то да ли је реч о систему плаћања или централној банци, или Међународном монетарном фонду. 

„Све ове институције су политичке“, сматра Махари.

То што Вашингтон води интервенционистичку спољну политику је омогућено чињеницом да централна банка САД увек може да штампа новац.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала