Кад Ангела залупи врата: Пленковић предводио побуну против Меркелове, а сада би на чело ЕК?

© AP Photo / Olivier MatthysАндреј Пленковић
Андреј Пленковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарски премијер Бојко Борисов предложио је да премијер Хрватске Андреј Пленковић преузме место председника Европске комисије.

Истовремено са самитом ЕУ траје конститутивна седница Европског парламента, која је почела инцидентима.

Пленковић је изјавио да очекује да ће се данас наћи решење о „целом пакету“ именовања за водеће позиције у институцијама ЕУ.

„Мислим да је код свих сазрело време да се направе помаци и да се консензусом нађе договор о целом пакету”, поручио је Пленковић, преноси Танјуг.

Долазећи на трећи дан ванредног самита у Бриселу, Андреј Пленковић није хтео да одговори на питање да ли је холандски социјалдемократа Франс Тимерманс и даље опција за председника Европске комисије.

„Видећемо да ли је то опција и данас. Има нових идеја. Видећемо брзо“, рекао је Пленковић.

Он је додао да се у процесу именовања за водеће позиције у институцијама ЕУ залаже за решење које је добро, које не доводи до подела и које је у интересу Хрватске.

Како је дошло до краха у недељу

На састанку у Европском парламенту посланици Европске народне странке су се сложили да Франс Тимерманс никако не сме да постане председник ЕК, иако је Ангела Меркел постигла договор са шефовима социјалиста и либерала о пакету према којем би Тимерманс преузео ту позицију, а кандидат народњака Манфред Вебер би постао председник Европског парламента у пуном мандату, пет година.

Загребачки „Јутарњи лист“ пише да је све пукло, како преносе дипломатски извори, у недељу поподне кад су у Бриселу састали преговарачи три највеће групе у Европском парламенту: у име либерала белгијски и холандски премијери Шарл Мишел и Марк Руте, у име социјалиста шпански и португалски премијери Педро Санчез и Анатонио Коста и у име народњака Андреј Пленковић и летонски премијер Кришјнис Каринш.

Шта је, дођавола, предлог из Осаке?!

Пленковић и Каринш су почели расправу с позиције прошлог самита, с тезом да је Вебер председник ЕК и да би требало договорити остале позиције.

Мишел их је погледао у чуду и питао: „Ви, дакле, не знате што је договорено у Осаки?“.

Преговарачи народњака су, наводе дипломатски извори, дословно остали у шоку кад им је речено да су немачка канцеларка Ангела Меркел и сам Вебер већ договорили да се одустаје од Вебера као председника ЕК и да он преузима Парламент.

Пленковић и Каринш су након тога бесни отишли на самит народних странака и рекли како је реч о недопустивом договору иза леђа осталим чланицама страначке групације, а придружили су им се ирски премијер Лео Варадкар и бугарски Бојко Борисов који је говорио и у име мађарског премијера Виктора Орбана.

Каринш и Пленковић су отворено питали Меркелову: „Шта је, дођавола, предлог из Осаке?!“

Доналд Туск, председник Европског већа и члан Европске народне странке, изјавио је касније да је био изненађен оштрином напада и побуне те групе.

Меркелова је такође остала шокирана снагом удара, па се повукла, дословно је напустила салу и иза себе залупила врата.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала