Макрон је задовољан: Нови тим посвећен Европи

© AP Photo / Markus SchreiberЕмануел Макрон на самиту о Западном Балкану
Емануел Макрон на самиту о Западном Балкану - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон поздравио је данас одлуку о именовању нових лидера европских институција, оценивши да је она позитивна и постигнута уз сагласност свих и да нуди блоку нови почетак.

Макрон је на конференцији за новинаре нагласио да нови европски тим, у чијем саставу се налазе две жене и два мушкарца, чине личности које су снажно посвећене Европи.

„Овај споразум је плод дубоког француско-немачког савеза“, навео је Макрон.

Француски председник истакао је да подржава одлуку да се немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен предложи за новог шефа Европске комисије, а директорка Међународог монетарног фонда Кристин Лагард за председницу Европске централне банке.

Фон дер Лејен је веома добар кандидат и веома добар избор за вођење Европске комисије“, сматра Макрон.

Он је нагласио да је енергично подржао њену кандидатуру, али је истакао и да она није била првобитан избор Немачке.

„Али мислим да је веома добар кандидат, јер има искуство и потребну стручност. Она је била министарка неколико година“, рекао је Макрон додајући да капацитет и компетенције Лагард у потпуности квалификују да председава Европском централном банком.

Лидери ЕУ постигли су данас договор о новом вођству европских институција и предложили немачку министарку одбране Урсулу фон дер Лејен за председницу Европске комисије, а шпанског министра спољних послова Жозепа Борела за новог шефа европске дипломатије.

Белгијски премијер Шарл Мишел предложен је за председника Европског савета, а директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард за председницу Европске централне банке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала