Све неугодне истине о могућој новој шефици ЕK

© AP Photo / Markus SchreiberНемачка канцеларка Ангела Меркел и министарка одбране Урсула фон дер Лејен
Немачка канцеларка Ангела Меркел и министарка одбране Урсула фон дер Лејен - Sputnik Србија
Пратите нас
Урсула фон дер Лајен, немачка министарка обране, која је изненада номинована за место председнице Европске комисије, има доста критичара у Берлину, пише „Политико“.

Пре свега, како се наводи, овој 60-годишњакињи, мајци седморо деце, замерају да се није исказала као министарка одбране, већ је ефекат њеног министровања управо супротан, преноси „Индекс“.

„Фон дер Лајен је наша најслабија министарка. Али то је изгледа довољно да постане председница ЕК“, написао је бивши председник Европског парламента Мартин Шулц на свом профилу на Твитеру у уторак, констатујући и да је то „победа Орбана и екипе“, који су зауставили номинацију Франса Тимерманса, јер се он „залаже за владавину права“, пише Б92.

Његово мишљење деле многи у Немачкој.

„Стање Бундесвера (немачких оружаних снага) је катастрофално. Читав одбрамбени капацитет Савезне Републике пати, што је потпуно неодговорно“, био је оштар Руперт Шолц, бивши министар одбране под канцеларом Хелмутом Колом.

„Добро је за војску што она одлази. Године у којима је она била министарка биле су заиста тешке за оружане снаге“, рекао је неименовани заступник ЦДУ-а за „Фајненшел тајмс“. У Берлину јој, пише овај лист, страначке колеге не верују, опозиција је напада, медији су пуни негативних насловница о њој, а ни генерали је не воле.

„Нема ни довољно особља, ни материјала и често наилазимо на несташицу за несташицом. Трупе су далеко од пуне опремљености“, закључио је социјалдемократски заступник Ханс-Петер Бартелс, задужен за надзор Бундесвера у раније објављеном извештају о војсци Немачке.

Како пише „Политико“, борбени ловци „Еурофајтер“ и хеликоптери „Еурокоптер Тајгер“ не могу да лете, бродови и подморнице не могу да плове, недостаје свега, од муниције до доњег веша, а стандардна пушка „Хеклер и Кох Г36“ повучена је из употребе, након што је војска открила да пушка промашује мету ако је преврућа.

Током недавне посете Литванији амерички званичници били су згрожени када су видели да немачки војници, који су били тамо смештени, комуницирају мобилним телефонима, јер немају радио-опрему за сигурну комуникацију.

© AFP 2023 / CHRISTOPH SOEDERУрсула фон дер Вален
Све неугодне истине о могућој новој шефици ЕK - Sputnik Србија
Урсула фон дер Вален

Министарка је изазвала и бес војних заповедника када је прозвала Бундесвер због „проблема са ставовима“, након што је откривено да је један војни чиновник, са екстремно десним погледима, ковао заверу за нападе на политичаре.

Алармантно стање оружаних снага највеће и најбогатије државе ЕУ није једино што се ставља Вон дер Лајен на терет. Против њеног министарства води се истрага Парламентарног повереништва у вези са могућим недозвољеним давањем уговора спољним консултантима.

Наиме, сумња се да је Министарство заобишло правила о јавној набавци и да је дало компанијама као што су „Акцентур“ и „Мек Кинси“ уговоре вредне милионе евра. Кључни сведоци су последњих дана потврдили сумње у системску корупцију у Министарству.

Године 2015. су се појавиле оптужбе да је Урсула преписала већи део свог доктората. Након званичне истраге Универзитета у Хановеру закључено је да докторат „садржи грешке“, односно, да није исправно цитирала знатан део материјала у свом раду; али је одлучено да грешке нису биле намерне и да Фон дер Лајен сме да задржи докторску титулу.

Али, Фон дер Лајен се, упркос свом клубу критичара и упркос читавом низу оптужби, може похвалити врло моћним пријатељима. Осим саме немачке канцеларке Ангеле Меркел, ту је и бивши министар финансија и тренутни председник немачког Парламента Волфганг Шојбле, са којим се састајала једном седмично за доручком, све док Шојбле није дошао на чело Бундестага. А Меркелова ју је заштитила од оптужби и подржала је њену номинацију за председницу ЕК, као награду за њену оданост.

Ако буде изабрана за председницу ЕК, Фон дер Лајен ће се вратити у Брисел, свој родни град, у ком је живела до 13. године. Тамо је њен отац, каснији премијер савезне покрајине Доње Саске, Ернст Албрехт обављао високе функције у Европској економској заједници и у Европској заједници, организацијама које су претходиле данашњој Европској унији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала