„Чему онда овакви састанци“: Дачићева реакција на састанку са министрима у Пољској

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистарски састанак ОЕБС-а у Милану
Министарски састанак ОЕБС-а у Милану - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је у Познању учествовао на састанку министара спољних послова земаља-учесница Берлинског процеса, изјавио је да се полако поставља питање сврсисходности одржавања таквих састанака, нарочито када неки водећи европски лидери говоре да им не пада на памет да говоре о проширењу ЕУ.

„Ако је то заиста тако, онда не разумемо смисао оваквих састанака“, рекао је Дачић новинарима у Познању након састанка и подсетио да он на састанцима Берлинског процеса учествује од почетка, односно од 2014. године.

Пренео је и да је он то питање „проширио“ и на то да и сâм регион мора да буде много одговорнији.

Последња одлука Приштине, таксе, затим и то што су објавили да су потписали споразум о заједничкој дипломатији, да би показали како су једна нација, на неки начин постављају питање сврсисходности оваквих састанака, ако након тога имамо потпуно другачију реалност, нагласио је Дачић.

И поред свега, напомиње, Србија је ипак задовољна што постоји оваква иницијатива, али и истакао да очекујемо да она у следећим годинама резултира неким конкретним мерама.

Дачић је поручио да је Србија веома конструктивна и да је и колегама из региона поновио да се залаже за то да цео регион тражи и артикулише заједничке интересе.

Јужни ток - Sputnik Србија
Србија опет изузетак: Европа јој уместо руског хлеба нуди папрене колаче

То, каже, значи да Србија и Црна Гора брже напредују ка ЕУ, јер нисмо задовољни динамиком, да се отворе преговори са Албанијом и Северном Македонијом, да БиХ уради шта треба да би могла да почне преговоре са ЕУ, а Србија чак, иако можда неко и не очекује, нема ништа против да се уведе визна либерализација за грађане Косова и Метохије.

Али, ниједна од тих ствари не зависи само од нас са Западног Балкана и зато је потребно да поруке које долазе из ЕУ буду мотивишуће и подстицајне — да ово не буде „друга лига ЕУ“ која ће заменити процес европских интеграција, указао је Дачић.

Примера ради, навео је да Северна Македонија и Бугарска следеће године председавају Берлинским процесом и упитао да ли неко стварно мисли да ће се Северна Македонија задовољити тиме да не добије отварање преговора, него да председава Берлинским процесом.

Поновио је да Београд жели компромис са Приштином, да таксе морају да се укину, јер је немогуће да се говори о регионалној сарадњи ако опстају таксе од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ, са образложењем да нисмо признали Косово.

„Има и других земаља које нису признале Косово, па што нису њима увели таксе од 100 одсто“, упитао је Дачић.

За став Приштине да ће укинути таксе када Србија призна Косово, понавља да је то опструкција дијалога.

Београд је, каже, спреман да настави дијалог, али таксе, указује, стварају озбиљне проблеме, јер је роба дупло скупља на КиМ, ствара се низ проблема у функционисању живота грађана и институција, али најважније — ствара се додатна нестабилност која може да наруши безбедносну ситуацију.

Дачић је још једном позвао међународну заједницу да изврши притисак на Приштину да укине таксе.

Рекао је да ЕУ прича о неким стварима „као да су свештеници са Тибета, па сада они духовно промишљају о проблемима континента, а нико да каже ништа конкретно о томе шта треба да се уради“.

Зато га, каже, радује што је ЕУ данас реаговала на последњу одлуку Приштине, али додаје да не верује да ће то имати било каквог ефекта.

„Могао сам и данас да кажем исто што и 2014. године. Није се много тога променило, али ипак, идемо некако даље у правцу ка ЕУ“, закључио је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала