Дачић за „Спутњик“ о дипломатском уједињењу Приштине и Тиране: Нема им помоћи!

© Sputnik / Дејан СимићМинистар спољних ослова Србије Ивица Дачић се обраћа присутнима на пријему
Министар спољних ослова Србије Ивица Дачић се обраћа присутнима на пријему - Sputnik Србија
Пратите нас
Приштина не може самостално ни да води спољну политику, јер су Косово и Метохија саставни део Србије, а камоли да има заједничку спољну политику са Албанијом.

Овако је шеф српске дипломатије Ивица Дачић за Спутњик прокоментарисао споразум који су потписали представници привремених институција Приштине и представници власти из Тиране, о уједињавању и координисању својих спољних политика, укључујући и заједничке амбасаде.

Велика нервоза

Министар иностраних послова Србије има објашњење за овакве потезе:

„Фијаско, који свакодневно доживљава та, такозвана, спољна политика Приштине, од повлачења признања од стране 13 држава, до одбијања чланства у Интерполу и осталим значајним светским организацијама — очигледно ствара велику нервозу у њиховим редовима“.

О конкретним последицама „уједињења спољне политике привремених институција Приштине и власти из Тиране“, Дачић нам каже:

„Ништа им то неће помоћи, јер ће се њихови „спољнополитички“ порази наставити, све док не схвате да морају да буду спремни на договор са Београдом, који је у интересу свих“.

© AFP 2023 / MICHAL CIZEKБеџет Пацоли
Дачић за „Спутњик“ о дипломатском уједињењу Приштине и Тиране: Нема им помоћи! - Sputnik Србија
Беџет Пацоли

Свет не сме да жмури

На питање како би Западни центри моћи, који имају велики утицај на привремене институције Приштине, требало да реагују на нови потез Албанаца, шеф српске дипломатије одговара:

„Међународна заједница би морала коначно да реагује на очигледне покушаје стварања такозване „велике Албаније“. Тај план и пројекат се више и не крије, нити је реч о некаквој тајној завери. Покушаји његове реализације дешавају се пред очима свих“.

Дачић је закључио и да ће Србија наставити да, као суверена држава, самостално води своју спољну политику.

Циљ — да делују „као нација“

Иначе, споразум о уједињењу спољне политике у уторак у Албанији потписали су „косовски“ и албански министри спољних послова Беџет Пацоли и Гент Чакај.

Пацоли је навео да је договорена блиска координација „две државе“, стварање заједничких дипломатских мисија и размена особља и искуства, а све у циљу примене њихових националних интереса.

„Ово је велики корак напред, да наступамо заједно пред светом и да делујемо као (једна) нација“, објаснио је Пацоли на свом профилу Твитеру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала