Гибралтар задржао танкер на захтев Вашингтона

© REUTERS / Stringer .Танкер "Грејс 1" који преноси нафту у Гибралтару
Танкер Грејс 1 који преноси нафту у Гибралтару - Sputnik Србија
Пратите нас
Гибралтарске власти задржале су супертанкер, који је превозио нафту за Сирију, по налогу Сједињених Америчких Држава, саопштио је вршилац дужности министра спољних послова Шпаније Хосеп Борељ.

„Ми (Шпанија) смо били у току ове операције; патролни бродови контролисали су зону. Проучавамо ситуацију која је довела до тога. То је био захтев Сједињених Америчких Држава упућен Великој Британији“, изјавио је Борељ.

Према његовим речима, ова ситуација може утицати и на шпански суверенитет, јер Шпанија сматра Гибралтарски мореуз својим територијалним водама.

„Видећемо како ће то утицати на наш суверенитет, јер се то догодило у територијалним водама Шпаније“, додао је он.

​Претходно је Велика Британија поздравила поступке власти Гибралтара, које су задржале танкер, изјавио је портпарол британске Владе.

„Поздрављамо ове одлучне акције, које осигуравају реализацију санкција Европске уније против сиријског режима. Подржавамо одлуке гибралтарских власти које су извеле ову операцију. Све то би требало да пошаље јасан сигнал — да је нарушавање санкција неприхватљиво“, истакао је он.

Раније су медији објавили да су власти Гибралтара задржале супертанкер који је превозио сирову нафту у Сирију. Према речима главног министра Гибралтара Фабијана Пикарда, такве мере су предузете због „информације која је Влади Гибралтара дала оправдане основе да верује да је брод „Грејс 1“ деловао у супротности са санкцијама ЕУ против Сирије“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала