Москва: За нови пут Ирана крива Америка

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаКип слободе
Кип слободе - Sputnik Србија
Пратите нас
Прекорачење границе резерви обогаћеног уранијума у Ирану изазвано је америчким санкцијама које спречавају Техеран да испуни своје обавезе према Заједничком акционом плану о иранском нуклеарном програму, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

Русија пажљиво прати развој ситуације у вези са Заједничким свеобухватним акционим планом, укључујући и његову реализацију, додала је она.

„Чињеница да је праг предвиђен планом био прекорачен, наравно, изазива жаљење, али ову чињеницу треба узети као природну последицу свих оних догађаја који су јој претходили“, истакла је Захарова, коментаришући прелажење прага обогаћеног уранијума који је предвиђен споразумом.

Према њеним речима, америчке санкције „онемогућиле су иранској страни да испуни своје обавезе према Заједничком акционом плану“.

Захарова је навела и да је Иран одавно упозоравао да ће тај вишак једноставно постати неизбежан. Она је додала да сада све укључене стране морају да раде на основу интереса очувања плана, да се фокусирају на стабилизацију нуклеарног споразума, да израде практичне мере које ће омогућити Ирану да извози обогаћени уран и тешку воду, и све то упркос америчким санкцијама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала