Путин: Не разматра се продужавање Споразума о смањењу нуклеарног наоружања

CC BY 2.0 / Flickr / Kelly Michals / Америчка ракета земља-ваздух МИМ-3 Најк аџакс
Америчка ракета земља-ваздух МИМ-3 Најк аџакс - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је много пута предлагала да се разговара о Споразуму о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, али америчка страна није вољна да расправља о продужењу Споразума о смањењу стратегијског нуклеарног наоружања, нити о изради новог споразума, изјавио је председник Русије Владимир Путин у интервјуу за италијански лист „Коријере дела сера“.

„Урушавање система међународне безбедности почело је једностраним повлачењем Сједињених Америчких Држава из Споразума о противракетној одбрани. Тај споразум је био камен темељац за цео систем контроле наоружања“, објаснио је руски председник.

Путин је предложио да се упореди обим војних расхода Русије, који износе око 48 милијарди долара, и војних расхода Сједињених Америчких Држава, који су већи од 700 милијарди долара.

„Немамо намеру да се увлачимо у такво такмичење, али имамо обавезу да осигурамо своју безбедност... Ми смо више пута предлагали Сједињеним Америчким Државама да конкретно и темељно разјасне питања у вези са Споразумом о ликвидацији ракета, али смо се увек суочавали са њиховим одбијањем. Као последица свега тога, Американци сада разбијају на делове и други споразум“, рекао је Путин.

Како каже први човек Русије — изгледи за сарадњу Русије и Сједињених Америчких Држава у области смањења стратегијских офанзивних оружја остају нејасни.

„Почетком 2021. године истиче важење Споразума о смањењу стратегијског нуклеарног наоружања (СТАРТ). За сада не видимо да су Сједињене Америчке Државе спремне да разговарају о његовом продужавању, или о изради новог споразума“, додао је Путин.

Путин ће у четвртак бити у посети Апенинима, током које ће разговарати са председником Италије Серђом Матарелом, премијером Ђузепеом Контеом и сусрести се са папом Фрањом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала