У каквој је вези нова одлука Приштине са убиством Оливера Ивановића

© AFP 2023 / Armend NIMANI Полицајац тзв. Косова
Полицајац тзв. Косова  - Sputnik Србија
Пратите нас
Приштинска забрана за улазак српских званичника на Косово и Метохију још један је у низу очекиваних инцидената којима желе потпуно да маргинализују тему наставка разговора између Београда и Приштине.

Такозвано Косово је одлучило да ниједан званичник из Београда не сме на територију Косова и Метохије. Одлука је донета „услед провокација и понашања од стране Србије“, а саветник министра спољних послова такозваног Косова Јетљир Зуберај све је објаснио на Фејсбуку.

„Због претњи хибридним ратом које Србија чини према Косову, због сталне пропаганде и лажних вести о земљи и нашим грађанима, као и због недавних напора да се спречи такозвана хуманитарна криза на северу Косова, претећи српском становништву и присиљавајући их да затворе предузећа само због неких политичких циљева Београда, министарство спољних послова неће дозволити ниједном званичнику из Београда да посети Косово и сви захтеви ће бити одбијени, све док овакво понашање буде настављено“, написао је Зуберај.

Београд није изненађен

За председника Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милована Дрецуна нови потез Приштине није изненађујући. Он подсећа да је раније и сâм најављивао да ће бити још једностраних, провокативних потеза и инцидената од стране Приштине, којој је намера да ескалира кризу коју је створила увођењем такси и низом других потеза против интереса државе Србије и опстанка српског народ на КиМ.

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници тзв. специјалних снага Косова на северном делу Косова и Метохије
У каквој је вези нова одлука Приштине са убиством Оливера Ивановића - Sputnik Србија
Припадници тзв. специјалних снага Косова на северном делу Косова и Метохије

„Они једноставно желе да учине све да потпуно буде маргинализована тема наставка разговора између Београда и Приштине, да се онемогући било какав наставак дијалога, а да са друге стране, једним убрзаним ритмом повлаче низ потеза који воде ка практичном стварању велике Албаније, односно уједињењу Косова и Албаније“, каже Дрецун и подсећа на већ донету одлуку да воде заједничку спољну политику.

Незгодно питање

Дрецун за Спутњик указује да је до забране уласка српским званичницима дошло одмах пошто је председник Србије Александар Вучић поставио за Тирану и Приштину веома незгодно питање — шта је радио Фљорим Ејупи на аеродрому Ринас код Тиране? Председник је тражио и информације о његовом кретању, фотографије и све што се дешавало пре убиства Оливера Ивановића.

„Приштина, суочена са тим незгодним питањем, у договору са Тираном одмах повлачи потез који треба потпуно да гурне у страну то питање и да пажњу јавности усмери у другом правцу. Дакле, евидентно је да нешто желе да сакрију, да не желе да се уопште разговара на тему Ејупија и убиства Оливера Ивановића“, сматра Дрецун.

Тим за ликвидације

Он указује и зашто је за Приштину битно да пажњу јавности скрене са тог проблема.

„Ејупи је криминалац и плаћени убица. Одговоран је за напад на аутобус ’Ниш експреса‘ код Подујева, када је погинуло 12 Срба, а 43 рањено, за убиство једног полицајца УНМИК-а, али је он, такође, учесник бројних убистава које је спроводила Тачијева илегална обавештајна служба ШИК, којом руководе Кадри Весељи, Џавид Хаљити, Весељијев сарадник Екрем Хаџо, криминалац из Јужне Митровице. Они су ти који носе на души преко 200 људи, претежно политичких неистомишљеника Хашима Тачија. За то постоји живи сведок — Назим Блаца, који је отворено говорио да је био у тиму за ликвидације и да је примао наређења од Кадрија Весељија“, каже Дрецун.

© Tanjug / Драган КујунџићОливер Ивановић 10. маја 2017.
У каквој је вези нова одлука Приштине са убиством Оливера Ивановића - Sputnik Србија
Оливер Ивановић 10. маја 2017.

Због тога је, каже он, јасно зашто Приштину боли постављање тог питања, поготово када се зна да је Весељи бог и батина у јужном делу Косовске Митровице, а да његова илегална служба увелико делује на северу Косова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала