„Црни талас“ — дуго освајање и бункерисање слободе

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Сјај црног“ — назив је студије, која је посвећена једном од највећих феномена наше кинематографије — „црном таласу“. Ова студија открива комплексан однос послератног југословенског друштва и уметности, идеологије и слободе; свих забрана, али и финансирања „дисидентских“ остварења.
„Црни талас“ — дуго освајање и бункерисање слободе

И после четири стотине страница, студија се завршава са питањима: који је то филм који је представљао онај дефинитивни искорак ка ономе што је касније названо „црним таласом“: „Скупљачи перја“, „Заседа“ или „Рани радови“? Због чега је „црни талас“ обележио једно раздобље српске кинематографије, али није и хрватске, а још мање словеначке? Да ли је, макар у само једној фази, држава заиста свесно толерисала и помагала „црни талас“, искључиво због намере да држи ствари у филмској индустрији под контролом? На нека од ових питања, у емисији „Орбита културе“, одговоре смо потражили од аутора студије „Сјај црног“ Вељка Радосављевића.

Слушајте нас и сазнајте зашто је публика, и филмска и позоришна, једна од најважнијих вести у врелим јулским данима — а управо о томе сведоче веома посећени фестивали у Чортановцима, Смедереву, Сопоту и на Палићу.

Откривамо и кроз какве нас авантуре воде јунаци новог романа популарног писца Ерленда Луа, који је управо ових дана објавила кућа „Геопоетика“.

Како су данашњи кустоси одрастали и шта је то што је обележило њихово детињство — теме су изложбе „Мали кустоси“, која је отворена у Музеју науке и технике. О свему томе разговарамо са кустосом изложбе Данијелом Пејовић.

О каквом културном трајању говори изложба „Венецијански издавачи српских књига 1519–1824.“ и шта за културу, каква је српска, значи пола миленијума дуга традиција штампарства и издаваштва — неке су од тема о којима разговарамо са аутором изложбе Владимиром Анђелковићем и са уредником културних програма у НБС Душаном Злоколицом.

Емисију „Орбита културе“ слушајте суботом од 10 часова на таласима Радија Студио Б и оналјн на нашем сајту.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала