Директор „Нафтогаса“: Украјини прети техногена катастрофа

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаНалазиште гаса у Лавовској области у Украјини
Налазиште гаса у Лавовској области у Украјини - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјини прети техногена катастрофа ако на почетку грејне сезоне не буде обезбеђено 20 милијарди кубних метара гаса, изјавио је директор „Нафтогаса Украјине“ Андреј Кобољев.

„Ако на почетку грејне сезоне у извориштима не буде 20 милијарди кубних метара — то је огроман ризик од техногене катастрофе, јер ће се Украјина, без преувеличавања, смрзнути“, написао је Кобољев на Фејсбуку.

Према његовим речима, сада се у складиштима течног природног гаса налази 13,8 милијарди кубних метара тог горива, а да би достигла ниво од 20 милијарди, компанија свакодневно треба да обезбеди 60 милиона кубних метара гаса.

„Одлагање од дан-два ће нарушити испуњавање дневног плана и надокнађивање заостатка ће већ бити немогуће“, навео је директор „Нафтогаса“.
Он је, такође, нагласио да је компанија одлучила да одложи исплату дивиденди и да обезбеди неопходну количину гаса.

„Замрзавање земље и губљење новог гасног рата сматрамо неприхватљивим. Спреман сам да за ту одлуку лично одговарам“, додао је Кобољев.

Он је нагласио да ће обезбеђивањем 20 милијарди кубних метара гаса компанија гарантовати стабилну грејну сезону, чак и ако Русија обустави транзит тог енергента од 1. јануара 2020.

Важећи уговори о испоруци и транзиту руског гаса кроз Украјину истичу крајем ове године. За сада није извесна будућност тих уговора, као ни датум следеће рунде преговора о даљем транзиту руског гаса преко украјинске територије у трилатералном формату Русија-Украјина-Европска унија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала