Папа: Сукоб у Украјини погоршавају покушаји да му се дода религиозни аспект

© AP Photo / Alessandra TarantinoПапа Фрања
Папа Фрања  - Sputnik Србија
Пратите нас
Папа Фрања је изјавио да је озбиљно забринут због оружаног сукоба у Украјини, наводећи да је тај сукоб „карактеристичан по серији политичких и црквених процеса знатно ширих од оних који се тичу Католичке цркве“.

„Украјина већ одавно преживљава тешку и деликатну ситуацију. Више од пет година је захваћена сукобом који многи називају ’хибридним‘“, навео је папа обраћајући се члановима Синода Украјинске гркокатоличке цркве у Ватикану.

Скуп је предводио врховни архиепископ кијевско-галицки Свјатослав Шевчук.

Према речима папе, одговорни за војна дејства током сукоба се „маскирају“.

„То је сукоб у којем најслабији и најмањи плаћају највећу цену. То је сукоб погоршан пропагандним фалсификацијама и манипулацијама разних врста, међу којима су и покушаји да се у њега унесе религиозни аспект“, изјавио је папа Фрања.

Говорећи о украјинском сукобу, папа је, такође, навео да је он „карактеристичан по серији политичких и црквених процеса, знатно ширих од оних који се тичу Католичке цркве“.

„Ви сте ми у срцу, молим се за вас, драга украјинска браћо“, нагласио је папа.

Поглавар Римокатоличке цркве је навео да још од времена када је служио у Буенос Ајресу брижљиво чува икону Богородице коју му је својевремено подарио садашњи поглавар Украјинске гркокатоличке цркве и пред којом се свакодневно моли.

„Може се рећи да почињем и завршавам дане ’на украјински начин‘, гледајући у Богородицу“, додао је папа.

Он је подсетио да је 2016. године на његову иницијативу организовано прикупљање прилога међу свим европским католицима за страдале у украјинском сукобу.

Наводећи да хришћанин не сме да заборавља на брата у невољи, папа је рекао: „Волео бих да за том првом иницијативом уследе и други специјални пројекти.“

Папа Фрања је у више наврата позивао на помирење у Украјини. У јуну је изјавио да никада не заборавља на Украјину и додао да се нада да ће житељи те земље пронаћи мир.

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и римски папа Фрања
Папа: Сукоб у Украјини погоршавају покушаји да му се дода религиозни аспект - Sputnik Србија
Председник Русије Владимир Путин и римски папа Фрања

Током посете председника Русије Владимира Путина Ватикану 4. јула папа је с руским лидером разговарао о актуелним међународним проблемима, међу којима је и ситуација у Украјини.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала