Русија Савету Европе враћа 55 милиона евра када буде испуњен главни услов

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаЗаменик министра иностраних послова Русије Александар Грушко
Заменик министра иностраних послова Русије Александар Грушко - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва ради на исплати заосталих дугова Савету Европе, још треба да се спроведу државне процедуре, рекао је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко.

„Ми смо давно изнели свој став — чим се у потпуности врате овлашћења нашој делегацији, ми ћемо надокнадити доприносе. Део дуга је већ отплаћен, а ми настављамо да радимо. Неопходно је спровести државне процедуре“, рекао је Грушко новинарима на отварању изложбе, која је посвећена 140. годишњици успостављања дипломатских односа између Русије и Бугарске.

Раније је портпарол генералног секретара Савета Европе Денијел Холтген рекао да је Русија платила чланарину СЕ за 2019. годину у износу од 33 милиона евра. Он је додао да је Русија дужна да исплати још 55 милиона евра за период од 2017. до 2018. године.

У априлу 2014. руској делегацији у ПС СЕ одузето је право гласа због догађаја у Украјини и поновног уједињења Крима са Русијом. Године 2015. ПС СЕ је два пута разматрала питање враћања овлашћења руској делегацији, али су се тада санкције само пооштравале.

Као одговор на то, делегација је саопштила да одбија да ради у таквим условима и у периоду 2016-2018. није слала захтев за потврду мандата због антируског расположења. Руска страна је такође предложила да се у прописе Скупштине унесу одредбе да нико нема права да одузима мандате националним делегацијама.

У уторак је помоћник руског председника Јуриј Ушаков рекао да се нада да ће у ситуацији око решавања кризе у Савету Европе превладати разум.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала