Трамп свој невероватан гаф о „аеродромима из 1814.“ оправдао једнако невероватним разлогом

© AP Photo / Carolyn KasterДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп понудио је доста необично објашњење за свој гаф током прославе Четвртог јула, када је рекао да је америчка војска ослобађала „аеродроме 1814. године“, читав век пре него што су аеродроми уопште постојали.

Наиме, Трамп је за овај испад окривио телепромптер, који је усред његовог обраћања у Вашингтону изненада престао да ради.

„Заправо, усред моје реченице, он се угасио. То није добар осећај када стојите пред милионима и милионима људи на телевизији“, рекао је председник САД.

Говорећи о америчкој борби за независност од Британске империје, Трамп је поменуо битку за Балтимор из 1814. године, која је инспирисала Френсиса Скота Кија да напише америчку химну.

„Наша војска је владала ваздухом, заузимала бедеме, преузимала аеродроме, радила је све што треба да чини, а у Форт Макхенрију, под црвеним сјајем ракета, однела је победу. А када је свануло, њихова застава са звездама пркосно се вијорила“, рекао је Трамп, погрешно описујући те историјске битке, када нису постојали ни аеродроми ни авиони, већ су измишљени цео један век касније.

Трамп је имао још један гаф, у вези са авионима типа „Раптор“.

Представљајући Ваздухопловне снаге Сједињених Америчких Држава, Трамп је рекао: „Сада ћете видети прелепи, потпуно нови Ф-22 ’Раптор‘ из ваздухопловне базе ’Ленгли‘ у Вирџинији и величанствен бомбардер Б-2 из базе ’Вајтмен‘ у Мисурију.“

Авион Ф-22 је био први ловац пете генерације и производио се од 1997. до 2011. године. Летелица није у потпуности испунила потребне услове и зато је одлучено да се са њеном производњом прекине и да се започне производња ловца Ф-35.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала