Трампов „шоу живота”: Гафови америчког председника обележили прославу Дана независности

© AP Photo / Alex BrandonАмерички председник Доналд Трамп са супругом Меланијом, потпредседник Мајк Пенс са супругом Карен и остале званице током прославе Дана независности у Вашингтону
Амерички председник Доналд Трамп са супругом Меланијом, потпредседник Мајк Пенс са супругом Карен и остале званице током прославе Дана независности у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп одржао је говор о војној моћи, на Дан независности; а у говору је за ловачки авион, који је престао да се производи пре осам година, рекао да је — „потпуно нов“.

„Више од 65 година ниједна непријатељска авијација није успела да убије ниједног америчког војника, јер небо припада Сједињеним Америчким Државама“, рекао је Трамп говорећи иза непробојног стакла на свечаности код споменика Абрахама Линколна у Вашингтону.

Представљајући Ваздухопловне снаге Сједињених Америчких Држава, Трамп је рекао: „Сада ћете видети прелепи, потпуно нови Ф-22 'Раптор' из ваздухопловне базе 'Ленгли' у Вирџинији и величанствен бомбардер Б-2 из базе 'Вајтмен' у Мисурију“.

После његових речи, авиони су пролетели изнад глава окупљених, уз узвике.

Авион Ф-22 је био први ловац пете генерације и производио се од 1997. до 2011. године. Летелица није у потпуности испунила потребне услове и зато је одлучено да се са њеном производњом прекине и да се започне производња ловца Ф-35.

Према програму прославе, изнад града су летели и председнички авион „Боинг“, акробатски тим „Плави анђели“ у ловцима Ф-18, невидљиви стратегијски бомбардер Б-2 „Спирит“ из времена Хладног рата, ловац Ф-22 и најновији ловац-бомбардер Ф-35. Хеликоптер који је био представљен био је „Сикорски/Локхид“ ВХ-92, који би требало да 2020. године постане председнички, а поред њега представљено је и неколико других летелица.

​Осим тога, уз бину су била изложена два оклопна возила „Бредли“, на које су у четвртак монтирани топови, који су пре тога били скинути.

Изјава о „Раптору“ није једини гаф у говору америчког председника. Говорећи о америчкој борби за независност од Британске империје, Трамп је поменуо битку за Балтимор из 1814. године, која је инспирисала Френсиса Скота Кија да напише америчку химну.

„Наша војска владала је ваздухом, заузимала бедеме, преузимала аеродроме, радила је све што треба да чини, а у Форт Макхенрију, под црвеним сјајем ракета, однела је победу. А када је свануло, њихова застава са звездама пркосно је вијорила“, рекао је Трамп, погрешно описујући те историјске битке, када нису постојали ни аеродроми ни авиони, већ су измишљени цео један век касније.

Ова грешка изазвала је бујицу исмевања на Твитеру.

​Обраћајући се испред споменика подигнутог у част Абрахама Линколна, Трамп је причу о Америци назвао „највећим политичким путовањем у људској историји“ и током програма, који су обележиле патриотске теме, позвао је Американце да остану „верни нашем циљу“.

Трамп је церемонију, чији је био домаћин, назвао — „Шоу живота“.

Трампови противници већ раније су га оптужили за напуштање традиције прославе Дана независности, за претерану милитаризацију празника и за саморекламу у оквиру своје предизборне кампање.

​Највећи део централне прославе 243. годишњице Дана независности САД организован је на Националном молу, подручју између зграде Конгреса и споменика Џорџу Вашингтону, оснивачу САД и првом америчком председнику.

Трампов говор су из првих редова пратили његова породица и блиски сарадници, чланови администрације, војске и сви они којима је Бела кућа дала ВИП карте за тај догађај.

Манифестација се традиционално завршила ватрометом, који је Трамп најавио као најдужи и најспектакуларнији у историји.

Дан независности, или обележавање 4. јула, је амерички државни празник, који слави доношење Америчке декларације о независности 4. јула 1776. године, којом је проглашена независност од Велике Британије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала