Дачић: ЕУ да престане да буде као монаси са Тибета

© AP Photo / Vadim GhirdaВелика застава ЕУ
Велика застава ЕУ  - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународна заједница и Европска унија се понашају као да су неке духовне вође, као да су „монаси са Тибета“ — залажу се за мир у свету, уместо да воде ЕУ и да јасно изричу своје ставове, изавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

На састанку током самита у Познању, коме су присуствовали и такозвани „косовски министар спољних послова“ Беџет Пацоли и Ангелина Ајнхорст из Европске службе за спољне послове, Дачић каже да је Пацолија питао о забрани уласка на на територију покрајине Косова и Метохије, коју су донеле привремене институције из Приштине и која је на снази за српске званичнике, и о такозваном договору о заједничкој дипломатији са Албанијом.

Како каже српски министар — Пацоли је то објаснио као „заједнички наступ“; на шта је Дачић Ајнхорстовој поручио да не би требало да ћуте „као монаси са Тибета“.

„Тог дана је (портпаролка ЕУ Маја) Коцијанчич дала изјаву у којој је рекла да Приштина мора да се придржава договора о званичним посетама, што је и утврђено на самом почетку Бриселског споразума... У Европи не постоји земља у којој је некоме нешто забрањено“, рекао је Дачић гостујући на РТС-у.

Према његовим речима — јасно је да главну препреку за наставак дијалога и за његов успешан завршетак представљају привремене институције Приштине, односно њихово одбијање да сарађују у напорима у постизању било каквог компромиса.

„Када су они наслутили да се стварају услови да се постигне некакав компромис, а не да се и даље инсистира на ономе што је — раније — била званична политика дела међународне заједнице, и то, нажалост, политика оног утицајнијег дела Западне хемисфере, политика, према којој је Србија морала да призна независност Косова и према којој ниједна друга опција није у игри; када су схватили да се не инсистира више на тој политици — онда су наступили њихови једнострани акти“, рекао је министар Дачић.

Први човек српске дипломатије истиче и да је тешко веровати у то да се међународна заједница „тресе“ пред такозваним „косовским премијером“ Рамушем Харадинајом.

„Таксе морају да буду укинуте, ако се жели наставак дијалога“, закључио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала