Све о филму који је Путин поклонио папи

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаАндреј Кончаловски
Андреј Кончаловски - Sputnik Србија
Пратите нас
Филм Андреја Кончаловског о чувеном генију Микеланђелу Буонаротију, по размерама је грандиозан пројекат, који ће у дистрибуцију кренути ове јесени. „Грех" се већ прославио широм света: током посете Ватикану председник русије Владимир Путин поклонио је диск с филмом римском папи.

За Андреја Кончаловског нема ничег немогућег у жељи да оживи епоху ренесансе до последњег звука и мириса. Ако треба, могуће је и посути земљом трг у Фиренци да би се показало како је изгледала у 16. веку, пустити живог слона и направити масовну сцену са више стотина људи у вртовима Ватикана, или изградити прецизну копију Сикстинске капеле у природној величини, јер је у правој снимање забрањено.

„Снимати филм о Микеланђелу је, с једне стране, наравно, одговорност, али је и уживање. Одавно сам почео да радим на њему, пре осам година. Међутим, када сам почео да пишем, схватио сам да пишем наставак 'Андреја Рубљова' који сам писао с Тарковским пре 50 година. Писати о уметнику је уживање, веома је интересантно“, рекао је Андреј Кончаловски за руски „Први канал“.

Микеланђело је на врху популарности био тражен као никада пре. Обожавали су га и мрзели, и наручиоци и шегрти. Чак и сам папа, када је видео радове Микеланђела, рекао је: „Divino“ (божанствено).

„И свађе, и туче. Њега је папа Јулије тукао штапом. Разумете, тада су другачаији односи били. А он је на папу Јулија бацио даску одозго, са скела Сикстинске капеле“, прича Кончаловски.

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и папа Фрања у Ватикану
Све о филму који је Путин поклонио папи - Sputnik Србија
Владимир Путин и папа Фрања у Ватикану

Његов епски филм је заједнички пројекат Русије и Италије, снимљен уз учешће „Првог канала“, Један од првих који је открио вредност филма јесте председник Русије Владимир Путин који је током сусрета с папом Фрањом поклонио поглавару Римокатоличке цркве копију филма.

За мене је то велико изненађење и веома радосна ствар, што је председник тако вредновао филм. Нисам знао. И затим, то што га је поклонио папи. То је, наравно, за мене просто потврда да труд ипак није био узалудан“, рекао је Кончаловски.

Готово све улоге у филму играју професионални глумци. Алберто Тестони личи на Микеланђела као јаје јајету.

„Увек ми је била веоема важна физичка сличност, а Микеланђело је имао специфично лице. У младости су му поломили нос, због тога је особен. Као друго, био је малог раста, мршава. И затим темперамент. Алберто има управо такав темперамент који је, чини ми се, најважнији за тај карактер“, рекао је Кончаловски.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала