Лондонски аналитичар: Морамо схватити да је Русија велика у сваком смислу

© AP Photo / Pavel GolovkinБритански војник носи руску заставу
Британски војник носи руску заставу - Sputnik Србија
Пратите нас
Водећи стручњак лондонског „Чатам хауса“ за руску геополитику Кир Џајлс изјавио је да је једини начин да Запад гради односе с Русијом да отворено призна да има неслагања с њом и да се помири с њима.

У интервјуу за „Дејли експрес“ Џајлс је нагласио да упорни покушаји Запада да односе с Москвом изгради „од нуле“ само погоршавају ионако деликатну ситуацију.

„Запад упорно покушава да ресетује односе с Русијом, да почне све из почетка, од нуле, надајући се да ће овога пута ствари постати боље. Сви претходни покушаји нас уче једном те истом — све то просто нема смисла“, рекао је Џајлс.

Аналитичар нуди други „много стабилнији и мање опасан“ приступ.

„Морамо да признамо да заправо постоје несугласице и сукоб на плану реалних жеља Русије и Запада и да је то немогуће решити. Живот с несугласицама, уместо претварања да их нема, кудикамо је стабилнија основа за односе“, нагласио је Џајлс.

Његов колега из „Чатам хауса“ Џејмс Никси истиче да је Русија несумњиво једна од највећих држава света и да захтева озбиљну пажњу.

„Суштина је, заправо, у неспорној чињеници: она је велика држава у сваком смислу те речи. Да не говоримо само о економији, ту је она на 13. месту по БДП-у и на петом по куповној моћи. Међутим, она има 48 процената светских залиха нуклеарног оружја. То је највећа земља на свету. Највећи произвођач нафте на свету. Заузима друго место по броју држава с којима се граничи. Ствар је у томе што, чак и да Русија јесте земља у стању опадања, она је ипак велика држава у стању опадања“, нагласио је Никси.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала