ОЕБС отпужио Русију да злоупотребљава Интерпол

© Фото : MUP REPUBLIKE SRBIJEИнтерпол
Интерпол - Sputnik Србија
Пратите нас
Комитет за демократију, људска права и хуманитарна питања Парламентарне скупштине ОЕБС-а унео је у завршни текст своје резолуције амандман којим се осуђују „политички мотивисане злоупотребе“ базе података и механизми Интерпола у Русији, како би се вршио притисак на политичке противнике и новинаре.

Раније је саопштено да је Комитет подржао резолуцију о мерама заштите новинара, блогера и активиста, о убиству саудијског новинара Џамала Кашогија и питањима ЛГБТ популације у Чеченији.

Амандман посланика из САД, као и неколико представника Литваније, Шведске и Грузије у текст документа уноси нову тачку, у којој се осуђују „политички мотивисане злоупотребе база података и механизама Интерпола у појединим државама, пре свега у Руској Федерацији, укључујући 'црвена обавештења' и директиве институцијама, како би се притисли политички противници, новинари, представници цивилног друштва и предузетници у иностранству“.

Аутори су образложењу за амандман навели индицент с Вилијамом Браудером, међународним финансијским стручњаком и инвеститором, бившим сарадником Сергеја Магнитског, чија је смрт у московском затвору изазвала бурне реакције у светској јавности.

© AP Photo / Remy de la MauviniereВилијам Браудер
ОЕБС отпужио Русију да злоупотребљава Интерпол - Sputnik Србија
Вилијам Браудер

Браудер је од 1995. до 2007. био највећи инострних инвеститор у Русији, а сада живи у Лондону. Русија је за њим расписала међународну потерницу, а 2013. године руски суд га је окривио за пореске махинације.

Суд је утврдио да је Магнитски, у интересима Браудера, од 1997. до 2002. године, реализовао незакониту схему утаје пореза, користећи фирме које су регистроване у Калмикији, под управом „Ермитаж кепитала“.

Крајем 2017. године Тверски суд у Москви прогласио је Браудера кривим за неплаћање пореза и намерно банкротство предузећа „Даљнаја степ“, али није повећао претходну казну од девет година затвора.

У новембру прошле године руски правосудни органи оптужили су Браудера за стварање криминалног удружења и убиство неколико његових чланова. Према наводима истраге, британски држављанин пореклом из САД Вилијам Браудер је 1997. године створио транснационалну криминалну организацију која се бавила економским преступима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала