Русија: Амерички концепт за супротстављање Кремљу маскира агресиван офанзивни приступ

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Концепт за супротстављање злонамерном утицају Кремља, који је развијен у Сједињеним Америчким Државама, представља средство за идеолошку борбу и пропаганду, наводи се у коментару Министарства спољних послова Русије датом у вези са изјавама директора Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

„Изјава директора Америчке агенције за међународни развој Марка Грина у Вашингтону представља глас из прошлости, из доба Хладног рата. Он је представио ’Концепт за борбу против злонамерног утицаја Кремља‘, који је развила ова агенција, а која улази у структуру америчког Стејт департмента, и чији сâм назив говори о томе да УСАИД уопште није усмерен на стварање атмосфере сарадње на светској сцени, већ представља средство идеолошке борбе и пропаганде“, истиче се у коментару Министарства.

Функционери из Вашингтона покушавају да не дозволе нормализацију односа и да их још више наруше, додаје руско Министарство.

„Термином ’супротстављање‘ неспретно се маскира агресиван офанзивни приступ. Концепт је отворено усмерен на сејање русофобије у свету, посебно у нашим суседним државама. Иза тежње да се посеје страх од наше земље и иза застрашивања измишљеном ’руском претњом‘ — јасно се види жеља да се сви покоре утицају Сједињених Америчких Држава, да се окрену против Русије, и да се Европа натера да купује скупи амерички течни гас. Другим речима — Вашингтон је, решавајући своје геополитичке задатке, спреман да, уједно, извуче и комерцијалну корист“, оцењује Министарство.

„Овај званичан програм дејства, који је представио високи званичник актуелне америчке администрације је — депримирајући. Он се никако не слаже са конструктивним тоном недавног састанка председника Владимира Путина и Доналда Трампа, на самиту Г20 у Осаки. Очигледно је да утицајни функционери у Вашингтону свом снагом покушавају да спрече нормализацију руско-америчких односа и да је још више униште“, наглашава се у саопштењу.

Директор Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Марк Грин разматрао је 4. и 5. јула са представницима Г7 у Паризу „Концепт о супротстављању злонамерном утицају Кремља“, који је представљен као „наставак формирања одговора на злонамерни утицај Кремља, кроз стварање услова за економску и демократску одрживост земаља на које је деловање усмерено и кроз рад који ће бити усмерен против покушаја Кремља да подрије рад бројних институција“.

У документу се набрајају и области на које ће се ова иницијатива фокусирати: демократске институције и законодавство, независни медији, енергетска независност и економска независност. Као примери, на неколико места се наводе — Молдавија и Украјина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала