Вашингтон обелоданио план за супротстављање Кремљу

© AP Photo / J. David AkeСедиште Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у Вашингтону
Седиште Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Марк Грин је 4. и 5. јула разматрао са представницима Г7 у Паризу документ о концепту супротстављању злонамерног утицаја Кремља, наводи се на сајту агенције, где је и објављен сâм документ.

У документу од 27. јуна објашњава се да је он „наставак формирања одговора на злонамерни утицај Кремља“. То би требало да се постигне кроз „стварање услова за економску и демократску одрживост земаља на које су акције усмерене и кроз рад који ће бити усмерен против покушаја Кремља да подрије рад низа институција“.

„Сједињене Америчке Државе одавно сматрају да је јака, просперитетна и слободна Европа од виталног значаја за америчке стратешке интересе. Руске власти и снаге под њиховом контролом настоје да ослабе амерички утицај у свету и одвоје нас од наших савезника и партнера“, истиче се у документу.

У документу се наводе области на које ће се ова иницијатива фокусирати: демократске институције и законодавство, независни медији, енергетска независност, економска независност. Као примери се неколико пута наводе Молдавија и Украјина.

У марту је Грин саопштио да ће Сједињене Америчке Државе предложити механизам за супротстављање руском утицају у Европи, Евроазији и Средњој Азији. Он је такође позвао партнерске земље да размисле о томе да ли треба примати помоћ Русије и Кине, рекавши да оне покушавају да поткопају поверење у демократију и слободну тржишну економију. Нешто раније, Стејт департмент је објавио да је за супротстављање Русији до 2020. године предложено да се из буџета издвоји 661 милион долара.

Русија је више пута негирала оптужбе о покушајима да утиче на демократске процесе у различитим земљама. Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао их је „апсолутно неоснованим”, а министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао да не постоје никакве чињенице које потврђују такве акције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала