Албанија увређена због ​„пониженог“ Тачија: Ни ми не долазимо у Сарајево!

© Tanjug / Филип КраинчанићЗаставе Албаније и Косова
Заставе Албаније и Косова - Sputnik Србија
Пратите нас
Албански министар спољних послова Гент Цакај изјавио је да је Албанија отказала учешће на Самиту о процесу сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП), који сутра почиње у Сарајеву, „у знак солидарности са Косовом“.

Цакај је на Твитеру објавио да је „однос организатора самита према Косову неприхватљив и да је у супротности са циљем стварања атмосфере поверења, добросуседских односа и стабилности“, преноси „Кликс“.

​„Нема сарадње без једнаког третмана. Остајемо заједно“, поручио је Цакај.

Раније је председник привремених косовских институција Хашим Тачи рекао да неће присуствовати Самиту о процесу сарадње у југоисточној Европи у БиХ, јер је, како је навео, позив председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика понижавајући, зато што Косово није третирано као друге државе-учеснице.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је Косово позвано на Самит о процесу сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП) у формату који је предвиђен за такве састанке и да га не занимају „осећаји“ Хашима Тачија.

Учешће Косова на СЕЕЦП решено је 2014. године уз сагласност свих оних учесница које не признају Косово — Србије, Грчке, Румуније, Молдавије и БиХ.

Према том решењу, Косово се одриче свог субјективитета као независне државе и прихвата да у СЕЕЦП уђе као недефинисани субјект Косово, уз фусноту. То исто прихватају и све друге учеснице СЕЕЦП и оне које признају Косово и оне које га не признају.

Самит СЕЕЦП почиње сутра, а одржава се у Сарајеву и на Јахорини у присуству многобројних званичника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала