Дивљање Британаца: То нису војници, него разуларена армада плаћеника

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINбритански војник
британски војник - Sputnik Србија
Пратите нас
Инциденти које су британски војници изазвали у Задру симбол су стања у британским оружаним снагама, у којима војници себе сматрају више припадницима неке плаћеничке армаде, него припадницима једне националне армије.

Шта би чувени британски војсковођа из Другог светског рата, фелдмаршал Монтгомери рекао када би видео понашање британских војника прошле недеље у Задру? Вероватно ништа. Само би увео преки суд...
Монтгомери је предводио чувену британску 8. армију у борбама у Северној Африци, током Другог светског рата, поразивши немачког фелдмаршала Ервина Ромела и доневши Британији прву велику победу у рату, који је Империја у којој сунце никада не залази, до тада, чинило се, губила.

Одмор у Каиру

Војни историчари Монтгомеријеву победничку стратегију тумаче и тиме што је британски фелдмаршал скратио линију фронта и повукао се тако да су трупе с времена на време могле да иду у Каиро и Александрију на одмор.
За разлику од британских војника у Задру, који на одмор у тај далматински град нису пристигли са ратишта, већ са војне вежбе и изазвали низ инцидената са локалним становништвом, Монтгомеријеве трупе, којих је било далеко више, нису терорисале становнике градова у којима су се одмарали.

© AFP 2023Најпознатији британски војсковођа из Другог светског рата, фелдмаршал Бернард Монтгомери.
Дивљање Британаца: То нису војници, него разуларена армада плаћеника - Sputnik Србија
Најпознатији британски војсковођа из Другог светског рата, фелдмаршал Бернард Монтгомери.

Задар је, за разлику од Каира или Александрије, постао жртва напада разуларених британских војника, који су, према извештајима медија, терорисали и малтретирали грађане — понашали су се у стилу британских туриста на грчким острвима, чија је распојасаност још одавно постала пословична.

У којој фиоци је витештво 

Шта се догодило са славном британском армијом која је била позната по витештву и дисциплини? У којој се фиоци историје загубила и нестала? Упад распојасане војске на одсуству у град и малтретирање становника карактеристика је плаћеничких средњевековних хорди, које после похода преврну наглавачке град у који су упали, али и тада се знао ред — такво понашање толерисано је три дана.
Према речима дугогодишњег дописника агенције Танјуг из Велике Британије Синише Љепојевића, инциденти попут овог у Задру су чести, али овај је изашао у јавност, а један од разлога због кога се дешавају, јесте управо тај да су британске војске одавно попримиле карактеристике плаћеничких мисија.

Плаћеници, а не војници 

„Ти људи који су у војсци, професионалци, уопште не бране Велику Британију, него путују по свету, убијају друге људе за рачун центара моћи и крупног капитала. Временом, то је постало свима јасно и веома мали број људи данас хоће да приступи војној служби у Великој Британији. Још од инвазије на Ирак, Велика Британија има проблем са регрутовањем професионалних војника. Људи просто неће да на такав начин буду у оружаним снагама“, каже Љепојевић.

Ни војници, додаје он, себе не доживљавају као људе који бране Британију и монархију, већ као плаћенике, а на крају завршавају у редовима приватних војски.

© AFP 2023 / STRINGERНародни трг у Задру. Овај далматински град проглашен је 2016. за најбољу европску дестинацију. Ове године постао је дестинација за британске војнике који су се иживљавали над грађанима.
Дивљање Британаца: То нису војници, него разуларена армада плаћеника - Sputnik Србија
Народни трг у Задру. Овај далматински град проглашен је 2016. за најбољу европску дестинацију. Ове године постао је дестинација за британске војнике који су се иживљавали над грађанима.

„Њихово понашање је слично и у самој Великој Британији. У тој земљи тренутно има око 3.500 војника у затвору, бивших војника повратника из Авганистана и Ирака. Отприлике још толико њих би требало да буде у затвору, али због заслуга у ратовима не могу тамо да буду послати, а број бивших војника који су бескућници, који спавају по улицама, нико не зна. Хоћу да кажем, то је стање људи који професионално служе у британским оружаним снагама“, наводи Љепојевић. 

Симбол стања 

У последњих тридесет година британске власти су принуђене да у оружане снаге прихватају и људе који нису способни и немају квалитет да буду војници — примају се људи који не могу здравствено да одговоре војничком позиву и нису ретке смрти још на обуци, додаје Љепојевић.
Оно што се догодило у Задру, према његовим речима, симбол је стања оружаних снага Велике Британије, али и у другим западним земљама, где војници себе доживљавају као припаднике плаћеничке армаде, а не као припаднике једне националне армије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала