Ципрас признао пораз: Уздигнуте главе прихватамо пресуду народа

© AP Photo / Yorgos KarahalisАлексис Ципрас
Алексис Ципрас - Sputnik Србија
Пратите нас
Левичарска партија Сириза, која је до сада била на власти у Грчкој, признала је пораз на парламентарним изборима у тој земљи, преноси телевизија „ЕРТ“.

Прве излазне анкете показују да је опозициона странка десног центра Нова демократија на путу да победи на општим изборима у Грчкој.

Према овим проценама, странка коју предводи Кирјакос Мицотакис победиће левичарску странку Сириза актуелног премијера Алексиса Ципраса.

Министарство унутрашњих послова Грчке наводи да је, према њиховим проценама, опозициона Нова Демократија Кирјакоса Мицотакиса освојила 39,8 одсто гласова, док је владајућа Сириза предвођена премијером Алексисом Ципрасом добила 31,5 одсто гласова, преноси Ројтерс.

Према претходно објављеним првим излазним анкетама, Нова демократија освојила је између 38 и 42 одсто гласова и имаће између 155 и 167 места у парламенту, који има 300 посланика.

Сириза је на другом месту са освојених између 26,5 и 30,5 одсто гласова, односно између 77 и 82 места у парламенту, преноси АНА.

„Ово је историјска победа Нове демократије која се приписује Кирјакосу Мицотакису. Ако се потврде прелиминарни резултати, Нова демократија је данас достигла једну од највећих победа од 1974. године. Подсећамо вас да је слично вођство последњи пут забележено 1981. године и ово показује да грађани желе да изађу из кризе и поврате осећај нормалности у нашој земљи“, наводе извори странке.

Такође, из Нове демократије додају да су резултати одраз неодобравања политике коју је водила Сириза.

„Грци су гласали за своје животе и изабрали су програм Нове демократије како би повећали свој животни стандард, уживали у смањењу пореза, добили нова и боља радна места и осигурали безбедност за све“, објашњавају неименовани извори Нове демократије.

Они су додали да резултат повећава њихову одговорност и напомињу да Грчка улази у нову еру, остављајући кризу и све што је враћало земљу назад.

Сириза: Бићемо јака опозиција

С друге стране, извори из владајуће Сиризе поручили су да ће поштовати вољу народа ако се испостави да су тачни прелиминарни резултати.

„Сириза је ипак добила значајан проценат гласова на изборима у изузетно тешким околностима“, наводе извори из ове странке.

Како су истакли, Сириза оставља богато наслеђе, земљу са регулисаним јавним дугом, без меморандума и кредита ММФ, са стабилним јавним финансијама, смањеном стопом незапослености, социјалном заштитом и девет узастопних квартала привредног раста.

„Ми ћемо бранити та достигнућа са позиције јаке опозиције“, поручили су из Сиризе.

Ципрас после пораза: Прихватамо пресуду народа

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је вечерас да поштује вољу народа, који је на превременим парламентарним изборима гласао за долазак на власт опозиционе Нове демократије.

„Данас уздигнуте главе прихватамо пресуду народа“, рекао је Ципрас обраћајући се новинарима.

Он је додао да је његова партија Сириза морала да донесе тешке одлуке које су имале тешке политичке последице, како би, како је навео, довела Грчку тамо где је данас, преноси Ројтерс.

Ципрас је позвао лидера Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса и честитао му победу на ванредним парламентарним изборима, рекао је раније један званичник Мицотакисове странке.

Ципрас је изборе расписао пре три месеца, пошто је његова левичарска странка Сириза на мајским изборима за Европски парламент претрпела пораз од конзервативне Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса.

Ванредни избори стижу у тренутку када Грчка с муком настоји да се извуче из деценијске финансијске кризе, која је вредност грчке привреде смањила за четвртину и утицала на скок незапослености и сиромаштва.

Ово су први парламентарни избори у Грчкој откако је та земља окончала примену трећег узастопног програма помоћи међународних кредитора, али и постигла споразум са Скопљем о имену Северне Македоније.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала