Руси забрањују деци употребу телефона у школи?

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаМобилни телефон
Мобилни телефон - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Предлог да се у руским школама забрани употреба мобилних телефона изазвала је дебату у руској јавности, а мишљења о овом питању су подељена. Таква мера, кажу експерти, има своје плусеве, али и минусе.

Иницијативу о забрани коришћења телефона у школи подржала је председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко, која сматра да то питање треба решити до почетка нове школске године, 1. септембра.

Она сматра да мобилни телефони ометају децу и одвлаче им пажњу од лекција, а такође стварају и друштвену неједнакост. Поред тога, Матвијенкова указује да је проблем и то што у школама не постоји место где се ти уређају могу чувати, а директори школа неће хтети да преузму такву одговорност на себе.

Матвијенкова је напоменула да се многи наставници, директори школа и родитељи противе употреби телефона у школи, посебно у нижим разредима, где они одвраћају од образовног процеса.

Она је такође скренула пажњу на још једну опасност за данашњу децу, а то је интернет. Упркос чињеници да то може имати и позитиван аспект који помаже адолесцентима да уче и развијају се, он носи многе опасности. Према њеним речима, да би деца била заштићена, неопходно је „правилно искористити потенцијал мреже“.

Забрана о употреби телефона у школама постоји у многим земљама, попут Велике Британије и Француске, док у Русији до сада није било закона о потпуној забрани. Ипак, Департман образовања и Национални савез учитеља препоручују свакој школи да уводи локалне акте о забрани коришћења мобилних телефона и других „паметних уређаја“ у својим образовним установама.

На питање може ли наставник или школска управа да забрани ученику да користи мобилне телефоне и паметне уређаје на територији образовне установе, одговор је — да.

Забрана само током часова?

Актуелни руски закон, који описује дужности ученика, наводи да ученици треба да се придржавају одредби статута организације која обавља образовне активности и поштују унутрашње прописе, част и достојанство других ученика и запослених у образовној установи, не стварају препреке другима да се образују итд.

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаЗабрана о употреби телефона у школама постоји у многим земљама, попут Велике Британије и Француске
Руси забрањују деци употребу телефона у школи? - Sputnik Србија
Забрана о употреби телефона у школама постоји у многим земљама, попут Велике Британије и Француске

Дакле, ако прописи школске администрације забрањују употребу мобилних уређаја у статутима или интерним правилима, родитељи ученика се аутоматски слажу с њима од тренутка уласка детета у ову образовну установу.

Председник Одбора за рад, социјалну политику и борачка питања Државне думе Јарослав Нилов сматра да предлог има своје предности, али и мане. С једне стране, како је рекао, телефони заиста одвлаче деци пажњу од школе, а с друге стране, то је могућност да родитељи буду стално на вези са децом и оперативно добијају информације.

Он сматра да би требало забранити коришћење телефона само током часова, али да не би требало да постоји потпуна забрана, с обзиром да је „нормално користити телефон пре школе, након школе, током одмора, укључујући и за комуникацију са родитељима“.

Раније се по овом питању огласио и Василиј Васлов, члан Комитета за физичку културу, спорт, туризам и омладину Државне думе, који је позвао на побољшање квалитета наставе у школама, чиме би се одвратила пажња ђака од коришћења паметних телефона. Он сматра да је у школско образовање потребно увести модерне технологије: користити таблете у учионици, покренути мобилну апликацију за паметне телефоне са домаћим задацима и слично.

Депутат сматра да забрана мобилних телефона у школама неће имати позитиван утицај.

Српкиња из Москве: Апсолутно подржавам!

Међу руским политичарима постоји и мишљење да је идеју забране немогуће реализовати, па се могу чути и предлози да би требало поставити посебне ормариће за чување мобилних уређаја.

У неким руским школама већ постоје такви ормарићи, где деца одлажу телефоне пред почетак наставе, а у исто време је на располагању и телефон наставника за комуникацију са родитељима.

Српкиња Андријана Илић, чији син похађа једну московску школу, каже да подржава идеју о увођењу закона о забрани употребе мобилних телефона у школама.

„Апсолутно подржавам да се уведе тај закон. Мој син иде у први разред основне школе у центру Москве. У одељењу има 21 дете. Има деце која носе телефоне, али већина њих користи „смарт сатове“, што родитељима омогућава да преко апликације на свом телефону виде где се дете налази, тј. могу да прате његово кретање, а такође могу и да га позову и у сваком тренутку буду са њим у контакту. Мислим да је то боља опција него мобилни телефон, јер на тај начин деца немају додира са друштвеним мрежама и генерално са интернетом, где вребају бројне опасности. Деца која користе телефоне отуђују се од света, од разреда, не разговарају ни са ким, не друже се са вршњацима, не играју се, него седе испред учионице и све време гледају у телефон, што им такође одвлачи пажњу и од школе и од учења“, каже Илићева за Спутњик.

Признају да не могу без паметног телефона

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаЗабрана мобилних? Мале су шансе да ће већина родитељи пристати на ову новину
Руси забрањују деци употребу телефона у школи? - Sputnik Србија
Забрана мобилних? Мале су шансе да ће већина родитељи пристати на ову новину

Међутим, шефица руског Националног комитета родитеља Ирина Волинец сматра да су мале шансе да ће већина родитеља пристати на ову новину. Конкретно, забрани се могу супротставити родитељи ученика основних школа, али и средњошколаца.

Она истиче да ово није први пут да ученици покушавају да ограниче употребу мобилних телефона. Међутим, раније се није радило о потпуној забрани, већ само о ограничењу. Волинецова је нагласила да је оправдано ограничити употребу телефона у учионици, с обзиром да дете треба да буде у контакту са родитељима током дана, а да родитељи имају могућност да провере шта дете ради.

Недавно истраживање, које је спровела „Лабораторија Касперски“, показало је да око 85 одсто деце признају да не могу без паметног телефона, и то важи правило — што је дете старије, тај постотак се повећава.

Готово половина деце признаје да скривају две ствари од својих родитеља: пре свега, време које проводе на интернету, а друго садржај, тј. сајтове које посећују и шта на њима раде.

Према наводима те компаније, деветоро од десеторо деце игра компјутерске игре.

О томе да ли забрањивати у школама мобилне телефоне сада у Русији полемишу сви — и учитељи, и ђаци, и родитељи. Једно недавно истраживање је показало да 83 одсто Руса сматра да телефони ометају децу у учењу и да би требало увести забрану употребе мобилних на часовима. Такође, већина њих (69 одсто) је уверена да би увођење таквих ограничења помогло деци да уче боље. Тек мали број Руса је скептичан према овом предлогу — они верују да таква ограничења не би ништа променила.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала