Русија зна да се само једна држава у Европи противи санкцијама тој држави (видео)

© Sputnik / Дејан СимићЗаставе Русије и Србије
Заставе Русије и Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
„Тесла глобал форум“, мултимедијални догађај уприличен на Фрушкој гори и у Новом Саду у част Николе Тесле, повод је да се у Спутњику нађу Горан Марић, директор манифестације и идејни творац сарајевског култног покрета „Нови примитивизам“ и Владимир Соловјов, председник Савеза новинара Русије, добитник форумске награде „Бела голубица“.

Манифестација која се одржава већ седму годину посвећена је популаризацији науке, образовања, културе и духовности, а њена окосница су млади људи, каже Горан Марић.

Бела голубица у Теслином животу

Говорећи о значају појединих места у Србији у животу Николе Тесле, Горан Марић каже да је манастир Шишатовац био пресудан за то што је Тесла постао научник, а не свештеник.
„У Теслином животу овај манастир се појавио када је оболео од колере. Био је у веома тешком стању и његов отац је преко рођака, који су били настањени у манастиру Шишатовац, долазио из Лике и молио се за сина и однео лековиту воду са манастирског извора. Разговор који се тада водио између оца и сина био је веома драматичан. Наиме, Тесла је изгубио старијег брата и очекивало се да ће он, попут оца, постати свештеник. Међутим, он је током болести тражио од оца да му обећа да ће га пустити да студира електротехнику, на шта је он пристао, само да му син оздрави“, објашњава Марић.

Са манастирском водом се, додаје Марић, у Теслиним визијама појављује и бела голубица, коју је он сматрао за светодуховну и веровао је да јој дугује своју главну креативну инспирацију и снагу.
Соловјов каже да у Руској Федерацији за Николу Теслу знају сви, али да детаље о његовом животу зна мало ко.

„Велика ми је част што сам добитник ове награде, она за мене има велики филозофски смисао и представља симбол уметности великог Николе Тесле“, каже познати руски новинар.

Великан припада целом свету

О Теслу и његово порекло се последњих година готово отимају Срби и Хрвати. На питање да ли је Тесла био Југословен, Горан Марић каже да је југословенство било кошмар нас Срба и да ћемо из њега тешко изаћи.

© Sputnik / Рајко МарићСоловјов и Марић: Свако има право својата Теслу — Аустралијанци, Кинези, Корејанци… јер је свима дао понешто
Русија зна да се само једна држава у Европи противи санкцијама тој држави (видео) - Sputnik Србија
Соловјов и Марић: Свако има право својата Теслу — Аустралијанци, Кинези, Корејанци… јер је свима дао понешто

„Познато је како је Тесла био опредељен и коме је био лојалан. Знамо и да је поводом атентата у Сарајеву одмах изјавио да је реч о великој грешци. Такође, у свим енциклопедијама пише да је Тесла био православац, да је крштен по рођењу, да је био највећи донатор и кум цркве Светог Саве у Њујорку, као и да је био један од већих донатора Матице српске. То је тада био други историјски контекст и мислим да не треба да се узбуђујемо око тог својатања. На крају крајева, право да га својата има свако — Аустралијанци, Кинези, Корејци… јер је свима дао понешто.

„Некоме је дао пројектиле, некоме мобилне телефоне, сви су од Тесле узели понешто и мислим да је у реду да кажемо да је он власништво света“, примећује Марић и додаје да би Тесла у неким другим временима, која још нису дошла, можда ипак могао да буде нека спона према Хрватима.

На Западу данас слушају Спутњик

Упитан да ли је данас оправдано прављење паралеле између Југославије и ЕУ и може ли се оно што се дешавало са Југославијом пројектовати, на неки начин, на данашња дешавања унутар европског савеза, Соловјов одговара из угла новинара.

„Док смо студирали 90-их година за нас су, на пример, ’Си-Ен-Ен‘, ’Би-Би-Си‘, ’Дојче веле‘ представљали невероватне висине истине и професионалне уметности. Сада је све то промењено. Грађани Совјетског Савеза су некада, у току ноћи, укључивали радио и слушали ’Глас Америке‘, ’Слободну Европу‘, ’Дојче веле‘ и тако даље. После тога се ситуација у Совјетском Савезу променила. Сада ми се чини да је ситуација обрнута. Сада грађани Западне Европе или Америке слушају Спутњик, гледају РТ који иде ван мејнстрима и даје другу тачку гледишта. И за њих је то чудно. А остали медији тамо, они раде као да њима наређења издаје неки ЦК партије. То тако изгледа. И тај европски савез који је постао огроман, бирократски, доста тежак апарат за целу Европу, он не може добро функционисати. И опет, мени то личи на последње године Совјетског Савеза. Значи, Спутњик и РТ, у тој игри, добиће своју врло интересантну улогу“, напомиње Соловјов.

Русија мора стално да буде на Балкану

На питање како коментарише то што један део руске елите сматра да Русија нема шта да тражи на Балкану, Соловјов каже да Русија мора да буде на Балкану стално.

© Sputnik / Рајко МартиновићСоловјов: Код нас сви знају да у ствари само једна држава у Европи постоји која није подржавала санкције против Русије
Русија зна да се само једна држава у Европи противи санкцијама тој држави (видео) - Sputnik Србија
Соловјов: Код нас сви знају да у ствари само једна држава у Европи постоји која није подржавала санкције против Русије

„У време када је Русија била слаба и болесна, то време је већ прошло, али у то време смо доста изгубили. Изгубили смо везе, изгубили смо односе, али ми се чини да се то полако поправља. Што се тиче вашег питања о делу руске елите која не види Русију на Балкану, ја не бих рекао да постоји велики број таквих људи. Мислим да претежно и елита и обичан руски народ имају веома добар однос према Србији. Код нас сви знају да, у ствари, у Европи постоји само једна држава која није подржавала санкције против Русије. Чак и Црногорци, они су увек били са нама и ја увек мислим шта би сада рекао Петар Петровић Његош за оно што су они урадили. За нас је у економском смислу то нека ситница, јер какав је тамо економски развој, али они, чини ми се, само губе руске туристе. Али и то ће проћи, ја мислим да је наше пријатељство заувек и оно ће се само ширити и развијати“, каже Соловјов.

Русија на правој страни историје

Говорећи о кризи запада и месту Русије у новом светском поретку, чувени новинар каже да је Русија сада, на неки начин, на челу оног дела светских земаља које покушавају да сачувају своје националне интересе, да стоје на основним стварима у животу, као што су породица, историја, држава, духовност.

„Чини ми се да смо ми на правој страни историје и све више људи у свету то сазнаје. Они који неће да живе у таквим условима и који хоће нешто да руше, они ће порушити сами себе и своје државе и своје породице и свој живот. Уз то, мислим да ћемо за неких десет или двадесет година гледати врло интересантне промене у целом свету, које су већ кренуле“, указује Соловјов.
Добитници „Беле голубице“ ове године су поред Владимира Соловјова и његов француски колега, новинар Жан Криштоф Бисон, као и Матија Бећковић, Тома Фила, Владимир Кецмановић и Гојко Раичевић. „Тесла Глобал форум“ почео је омладинским кампом на Андревљу, а завршава се 14. јула Тесла релијем електричних аутомобила.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала