Београдски индустријски гигант који је запошљавао 5.000 људи продаје се у вредности два стана

CC0 / Pixabay / Фабрика
Фабрика - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила је продају дела непокретне и покретне имовине некадашњег југословенског гиганта.

Продаје се фабрика аутомотора „21. мај“ из Раковице, а на продају је пет индустријских зграда, земљиште, опрема из радионица и ситан инвентар, наводи се у тексту огласа.

Почетна цена на јавном надметању, које ће се одржати 8. августа у просторијама Агенције у Београду, износи 24.797.767 динара (око 210.000 евра), пренео је Танјуг.

Фабрика је основана 1948. године као војна фабрика за производњу мотора за авионе и хеликоптере, али је убрзо почела производњу и за друмска возила.

Запошљавала је око 5.000 радника који су склапали моторе за компаније „Фијат“, „Бош“, „Ролс ројс“, „Боинг“ ...

Као „златна година“ у историји фабрике издвојила се 1989. када је произведено 200.000 мотора за аутомобиле марке „Застава“.

Фабрику је чинило неколико погона: „Фабрика мотора и трансмисија“ (основана 1948. године), затим „Фабрика малолитражних мотора“ (основана 1970. године), „Фабрика аутомотора“, која је правила моторе од 1981. до 2008. године, да би се накнадно 2010. године произвело још 50 мотора за потребе фирме „Застава специјални аутомобили Сомбор“, која је тада још производила аутомобиле из некадашњег „Заставиног“ програма на основном моделу путничког возила „Скала 101“...

Такође, део ове компаније је била и „Фабрика данас“ која се бавила производњом делова и прибора за моторна возила и њихове моторе.

Од 2003. године матична компанија је у реструктурирању, у међувремену је планирана приватизација, а 21. децембра 2015. донета је одлука о банкротству.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала